donderdag, 17 juni 2021

Veel koffie zorgt voor kleinere baby

BAARN - Vrouwen die tijdens de zwangerschap een paar koppen koffie per dag drinken, lopen een hoger risico op een baby met ondergewicht. Dat suggereert Noors onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van bijna 60.000 zwangerschappen over een periode van tien jaar. Ze keken onder andere naar hoeveel voedingsmiddelen en dranken met cafeïne de vrouwen dagelijks namen. Van koffie en thee tot hagelslag en chocoladerepen.

Geboortegewicht
Zo ontdekten de onderzoekers een duidelijk verband tussen de inname van cafeïne en geboortegewicht. De kans op een kleine baby voor de zwangerschapsduur werd door het gebruik van 200 tot 300 mg per dag vergroot met maar liefst 62 procent.

In Groot-Brittannië en Scandinavië wordt zwangere vrouwen geadviseerd om hun inname van cafeïne te beperken tot maximaal 200 mg per dag. Een mok oploskoffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne en een beker filterkoffie rond de 140 mg.

In tegenstelling tot sommige eerdere studies heeft het onderzoek geen verband aan kunnen tonen tussen cafeïne en vroeggeboorte.

Volgens onderzoeker dr. Verena Sengpiel van het Sahlgrenska University Hospital in Zweden is de cafeïne mogelijk van invloed op de groei van de ongeboren baby doordat de voedingsstoffen trager door de placenta van moeder naar kind gaan.

Trefwoorden:
Bron(nen):