Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Wees voorzichtig met kruiden tijdens je zwangerschap

Over anijs, kaneel en andere keukenkruiden

Kruiden zijn ideale smaakmakers bij het koken. Met sommige kruiden moet je echter uitkijken als je zwanger bent.

Dat je niet alles kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap, wist je waarschijnlijk wel. Maar ook met een aantal kruiden en vooral kruidenpreparaten als smaakmaker moet je oppassen.

Veel kruiden bevatten de aromastoffen estragol, methyleugenol en/of safrol (zogeheten allylalkoxybenzenen). Van deze stoffen is weliswaar niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor de mens, maar omdat ze bij dieren al wel schadelijk bleken, wordt mensen geadviseerd voorzichtig te zijn met deze stoffen en dus met de kruiden die deze stoffen bevatten. Als je zwanger bent geldt dit advies natuurlijk extra!

Kruidenpreparaten

Kruidenpreparaten zijn bijvoorbeeld pillen, capsules of oliën. Vaak bevatten ze een hoge dosering van een bepaald kruid. Onderstaande kruidenpreparaten kun je beter niet nemen als je zwanger bent, bijvoorbeeld omdat ze erg veel estragol, methyleugenol of safrol bevatten:

• Absint-alsem
• Aloë
• Anijs
• Boerenwormkruid
• Dong quai
• Efedra
• Hoefblad
• Kava kava
• Komkommerkruid
• Sassafras
• Smeerwortel
• Venkel

Kruidenpreparaten met fenegriek, nigelle, moederkruid, senna en meidoorn kun je beter zo min mogelijk nemen.

Efedra

Efedra is een kruid dat sinds 2004 verboden is. Toch kun je preparaten met efedra nog illegaal kopen, bijvoorbeeld op internet. Soms wordt het geschreven als ephedra. Kleine hoeveelheden efedra geven jonge, gezonde mensen al een verhoogde kans op een beroerte, hartinfarct en hoge bloeddruk.

Kava kava

Ook kava kava is een kruid dat verboden is, sinds 2002. Kava kava kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken. Soms met de dood tot gevolg. Door het drinken van kava kava drank zijn al mensen overleden.

Keukenkruiden

Verschillende keukenkruiden bevatten ook bij los gebruik, dus niet in preparaatvorm, relatief veel mogelijk schadelijke stoffen. Deze kruiden kun je het beste met mate nemen. Dit geldt voor:

• Anijs
• Basilicum
• Dragon
• Kaneel
• Salie
• Venkel

Ook producten die hiervan afgeleid zijn, zoals bepaalde theesoorten en pesto kun je beter met mate eten of drinken. Met name venkelthee en anijsthee worden nogal eens aan zwangere vrouwen geadviseerd om bijvoorbeeld de productie van moedermelk te bevorderen. Dit effect is onbewezen, en je hoeft de thee dan ook niet te drinken.

Het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel 'met mate' nu precies is. Dat heeft ermee te maken dat er nog veel onduidelijk is: zo is nog niet duidelijk hoe schadelijk de stoffen precies zijn voor de mens (laat staan tijdens de zwangerschap) en zo ja, in welke hoeveelheid ze schadelijk zijn. Ook verschillen de hoeveelheden van een stof van kruid tot kruid.

Het advies hierboven is dan ook een voorzorgsadvies, dat wil zeggen dat je uit voorzorg niet te veel van de genoemde kruiden moet nemen. Normaal gebruik lijkt geen kwaad te kunnen en je hoeft je dan ook zeker geen zorgen te maken als je de genoemde kruiden tijdens je zwangerschap normaal gebruikt hebt.

Reactie toevoegen

4 Comments

Door dr.midnight (niet gecontroleerd) op di, 07/04/2017 - 17:14

Mijn naam is Whitney pierce. Ik woon in Nieuw-Zeeland en ben getrouwd voor 8 jaar zonder te zwanger of zwanger te worden tot het probleem in mijn huis is opgelost. Ik was erg bezorgd en lastig omdat ik mijn man niet naar een andere vrouw wil verliezen. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan, de dokter vertelde me dat ik niet weer zwanger ben, ik dacht dat ik al mijn man en mijn huwelijk al heb verloren. Ik heb besloten om de internet voor updates op het gezonde leven te controleren en ik kwam tegenover een verhaal van een vrouw die Dr. Middernacht hielp haar om een ​​baby te verwekken. Ik heb besloten om een ​​proberen te proberen becausethis is mijn grootste probleem in het leven geweest. Ik contactde Dr.midnight via email en vertelde hem mijn probleem en hij verzekerde me dat hij mij zal helpen, hij vertelde me wat ik moet doen en ik ben nu Een tweelingmoeder die ik op 10 februari 2017 heb geboekt. Woorden zullen niet genoeg zijn om uit te leggen wat deze man voor mij heeft gedaan. Ik weet dat er iemand in dezelfde staat is en je voelt dat er geen manier is. Ik moedig je aan om Dr.midnight te contacteren, nu ik tweeling heb gekregen. En mijn man is nu meer van me dan voorheen. Als u zwanger bent moet u contact opnemen met deze e-mail: dr.midnight5@gmail.com.or whatsapp hem op +2347037137208

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 06/06/2017 - 23:03

Wat een slecht artikel. Benoem wat de gevolgen kunnen zijn. Het woord schadelijk is een nogal breed begrip. Mis ook wel de theoretische onderbouwing

Door Ilona Meernik op vr, 05/09/2014 - 12:19

Je hebt helemaal gelijk. We hebben de tekst aangepast. Hartelijke groet, Redactie GezondheidsNet.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 05/09/2014 - 11:04

Pardon? Pastis en sambuca tijdens zwangerschap lijken me sowieso geen goed idee, zit namelijk ALCOHOL in