Wielrennen is slecht voor het zaad

Getty Images

CORDOBA - Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat te veel fietsen slecht is voor het sperma.

Af en toe een stukje fietsen, is geen probleem. Maar wie intensief traint, heeft kans op een verminderde zaadkwaliteit.

Spaanse onderzoekers van de Universidad de Córdoba onderzochten de kwaliteit van het sperma van vijftien triatleten, die allemaal op nationaal of internationaal niveau sporten.

Het sperma van de triatleten werd onderzocht nadat ze zich drie dagen seksueel onthouden hadden. De resultaten werden vervolgens vergeleken met de trainingsschema's van de atleten.

Impact
Daaruit bleek dat de intensiteit van de loop- en zwemtraining op de atleten geen enkele impact had, maar die van de fietstraining wel. Professor Diana Vaamonde, die het onderzoek leidde, stelt dat de spermakwaliteit daalt naarmate de triatleet meer kilometers fietst.

"We kunnen concluderen dat intensieve fietstrainingen, zeker als het over meer dan 300 km per week gaat, nadelig zijn voor de kwaliteit van het sperma."

Drie oorzaken
Vaamonde ziet drie oorzaken. Ten eerste kan de druk van het zadel op het kruis microtrauma's veroorzaken in de teelballen. Een tweede oorzaak ligt bij de nauw aansluitende kleding die wielrenners dragen. Die doet de lichaamstemperatuur stijgen, wat slecht is voor het zaad. De stress die hoort bij intensieve trainingen zou ook een negatieve invloed hebben op het sperma.

Professor Vaamonde raadt professionele wielrenners aan om op jonge leeftijd al sperma te laten invriezen, om zo hun vruchtbaarheid te behouden.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be