donderdag, 17 juni 2021

Ziekenhuizen onderzoeken noodzaak ivf

Ruim twintig ziekenhuizen gaan de komende negen maanden onderzoeken hoe vaak koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling willen ondergaan alsnog zonder hulp zwanger raken. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) blijkt dat als de kans op een natuurlijke zwangerschap tussen de dertig en veertig procent ligt een kwart van de echtparen een half jaar nadat ze zich hebben gemeld voor een behandeling alsnog zwanger zijn zonder een behandeling te hebben gehad.

Test
Hierdoor worden koppels mogelijk onnodig behandeld en wordt er geld verspild. Het AMC in Amsterdam en het UMC St. Radboud in Nijmegen hebben met een internetbureau een test ontwikkeld om de kans op een zwangerschap te berekenen.

Daarbij wordt gekeken hoe lang een stel al zwanger probeert te worden. Ook de mate van beweeglijkheid van de spermacellen en de leeftijd van de moeder zijn onderwerp van de test.

Als iemand meer dan dertig procent kans heeft zwanger te worden, wordt afgewacht. Stellen met een lagere kans krijgen wel een behandeling. De helft van de ziekenhuizen gaat echtparen mondeling voorlichten. De andere helft gebruikt daar een online hulpmiddel bij.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl