dinsdag, 27 juli 2021

Zo bereid je flesvoeding voor je baby

Hygiënisch te werk

Als het om infecties gaat, vormen baby’s een kwetsbare groep kinderen. Bij de bereiding van kunstvoeding moet je er daarom goed op letten dat je hygiënisch te werk gaat. In dit artikel staan tips om je kind zo goed mogelijk te voeden.

Bij kinderen tussen de nul en zes maanden moet je de voeding voor éénmalig gebruik klaarmaken. Als je kind tussen de zes en twaalf maanden oud is, kan de opvolgmelk in een keer voor meerdere voedmomenten bereid worden. Was voor je de voeding klaar gaat maken altijd goed je handen.

Water

Als je één fles per keer klaarmaakt (in de eerste zes maanden na de geboorte) is het niet nodig om het water waarmee de voeding wordt gemengd te laten koken. Opvolgmelk kan je ongeveer een dag bewaren. Bij deze melk moet het water wél vooraf worden gekookt. Op de verpakking van de babyvoeding staat aangegeven hoe warm het water moet zijn als je het met het poeder gaat mengen. Dit kan per soort verschillen.

Aluminium en lood

Gebruik voor het koken van het water geen aluminium pan of fluitketel omdat er dan aluminium in de voeding terecht kan komen. Soms hebben oude huizen nog loden waterleidingpijpen. Gebruik in dit geval liever mineraalwater. In Nederland kan je vaak gewoon kraanwater gebruiken om kunstvoeding klaar te maken. In het buitenland is het verstandig om verpakt mineraalwater zonder koolzuur mee te nemen.

Poeder

Het is erg belangrijk om de samenstelling aan te houden die de fabrikant aangeeft. Er zit vaak een maatschepje bij de voeding waarmee je de precieze hoeveelheid uit de verpakking kan halen. Teveel poeder geeft vaak aanleiding tot verstopping. Bij veelvuldig gebruik krijgt je kind teveel voedingsstoffen binnen. Dit kan leiden tot overgewicht.

Verwarmen

Je kunt water in een flessenwarmer, in de magnetron of au-bain-marie opwarmen. Let op! Als je de magnetron gebruikt, schud de fles dan tijdens het opwarmen een paar keer heen en weer zodat de hele fles dezelfde temperatuur krijgt. Haal vóór het verwarmen de dop van de fles. Als het water op temperatuur is voeg je de juiste hoeveelheid voeding toe.

Dit is hoe lang je flesvoeding in een magnetron verwarmd bij 600 Watt:

100 milliliter 30 seconden
150 milliliter 45 seconden
200 milliliter 60 seconden

 

Bewaren

Flesvoeding van baby’s die jonger zijn dan zes maanden moet in één keer worden gegeven. Gooi de overgebleven melk weg. De flesvoeding van kinderen ouder dan zes maanden kan van tevoren worden klaargemaakt. De stap waarin het water wordt opgewarmd kan dan worden overgeslagen.

Bewaar de melk in de koelkast met een temperatuur van maximaal vier graden. Als je onderweg een fles wil klaarmaken, neem dan gekookt water mee in een thermosfles en koud water om te mengen tot de juiste temperatuur. Neem geen klaargemaakte flessen mee omdat deze in de koelkast bewaard moeten worden.

Flessen en spenen

Na gebruik kan je de flessen omspoelen met schoon water. Maak ze schoon met een flessenragger en heet sop of in de vaatwasser op minimaal 55 graden. Spoel na met schoon water om zeepresten te verwijderen. Sommige ouders koken de flessen en spenen elke dag drie minuten uit. Dit kan met glazen- en kunststofflessen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op