zondag, 22 mei 2022

Zwangerschap lager opgeleiden problematischer

ROTTERDAM - Vrouwen uit een lage sociaal economische klasse hebben een grotere kans op een problematische zwangerschap dan vrouwen die welvarender zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Lindsay Silva vrijdag promoveert.

De baby's ontwikkelen zich minder goed in de baarmoeder en ook in hun eerste levensjaren kampen de kinderen vaker met gezondheidsproblemen dan kinderen van vrouwen die welvarender zijn.

Uit het onderzoek bleek dat de laagst opgeleide moeders een vijf keer groter risico op zwangerschapsvergiftiging hebben dan moeders met het hoogste opleidingsniveau. Ook hebben ze 30 tot 50 procent meer kans op hoge bloeddruk en kampen ze vaker met zwangerschapsdiabetes. Voor een deel zijn deze problemen te verklaren doordat lager opgeleiden vaker overgewicht hebben, meer last hebben van stress en meer roken.

De problemen van lager opgeleide moeders tijdens de zwangerschap zijn van invloed op de gezondheid van hun kinderen. In de eerste twee jaar van hun leven krijgen de kinderen vaker luchtweginfecties. Ook hun groeitempo ligt anders. In de baarmoeder groeide vooral het hoofdje minder goed. In de eerste twee maanden na de geboorte zijn de baby’s kleiner.

Daarna worden ze juist langer dan kinderen van hoger opgeleiden, wat een negatief effect kan hebben op de latere gezondheid van het kind. Om die snellere groei te verklaren is verder onderzoek nodig. "Het zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een hogere energie-inname van lager opgeleiden", zegt Silva.

Trefwoorden:
Bron(nen):