Zwangerschapsgymnastiek

Fit bevallen

Getty Images

Hijgen, puffen, tot tien tellen en persen… Een kindje op de wereld zetten is een hele prestatie. Een goede voorbereiding is daarom echt nodig.

De kinderkamer in orde maken, een naam bedenken en jezelf helemaal fit trainen voor een zware dag: de geboorte van je baby. Met een cursus zwangerschapsgymnastiek kunnen vader en moeder in ieder geval met een gerust hart en een goede conditie aan het ouderschap beginnen.
Training
In de negen maanden van een zwangerschap krijgt je lichaam veel te voorduren. Met een fiks aantal kilo’s extra moet je een hele andere houding aannemen. Kwaaltjes zoals rugpijn, bekkenklachten en kramp in de spieren zijn aan de orde van de dag. Een goede training kan dit verminderen.

Lessen
Zwangerschapsgymnastiek helpt ouders in spé te werken aan een meer ontspannen bevalling. In een periode van meestal vijftien lessen leert vooral de moeder te ontspannen, de juiste ademhaling, de spieren te trainen en de conditie op te bouwen. De lessen duren een uur en worden gegeven door een fysiotherapeut of gymnastiekdocent bij verschillende instanties in de woonplaats.

Het zijn geen privé-lessen. Samen met andere bijna-moeders word je gesteund bij het oefenen voor de bevalling. Een cursus zwangerschapsgym is zo méér dan alleen een training om in vorm te komen. Het biedt de kans om andere moeders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

De cursus is opgesplitst in twee gedeeltes. Er zijn tien lessen om je voor te bereiden op de bevalling. Na de bevalling zijn er nog een aantal lessen om langzaam ‘af te kicken’ en de bekkenbodemspieren te trainen.

Voor de bevalling
De eerste les is een introductie. Tijdens de lessen krijg je informatie over de zwangerschap en bevalling. Vooral wanneer je gaat bevallen van je eerste kind schept dit een hoop duidelijkheid. In de lessen doe je bepaalde oefeningen om soepele en stevige spieren te krijgen. De nadruk ligt op de spieren die tijdens de zwangerschap en bevalling extra worden belast.

De ademhaling is een belangrijk punt tijdens zwangerschapsgymnastiek. De docent leert je technieken om het opvangen van de weeën makkelijker te maken. Alles draait om ontspannen en fit zijn voor de bevalling. Dat is het uiteindelijke doel van de cursus. Daarnaast zijn er vaak nog een aantal partnerlessen. Zodat ook de partner een goed beeld krijgt van de bevalling.

Na de bevalling
De lessen gaan ongeveer 8 weken na de geboorte van de laatste baby uit de groep weer verder. Belangrijk is de opbouw van je conditie. Daarnaast leer je oefeningen om de spieren te verstevigen en de juiste houding aan te nemen.

De buik- en bekkenbodemspieren verdienen speciale aandacht. Met oefeningen wordt alles weer in vorm gebracht. Dit is belangrijk bij de overgang naar sporten en het tillen en verzorgen van de baby. Naast trainen is er ook tijd om ervaringen uit te wisselen met andere kersverse ouders.

Inschrijven
Geef je zo vroeg mogelijk op voor zwangerschapsgymnastiek. Zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje. De cursus gaat van start rond de 25ste week (6 maanden) van de zwangerschap. Als het kindje geboren is volgen nog een aantal lessen en meestal wordt er een avond ingelast waarop je je baby kunt 'showen'. 

Auteur 
  • Redactie