Aambeien: hoe kom je eraan?

Zwangerschap, hard persen en overgewicht

Getty Images

Aambeien zijn zwellichamen met bloedvaatjes in de endeldarm die abnormaal opzetten. Ze bezorgen je irritante jeuk, pijn, branderigheid en bloedverlies. Er zijn verschillende oorzaken waardoor ze kunnen ontstaan.

Iedereen heeft zwellichamen aan het eind van de endeldarm die de darmuitgang goed dicht houden. Door een combinatie van aanleg en een te hoge druk rond de anus kunnen de zwellichamen en hun bloedvaatjes te veel opzwellen en gaan uitstulpen. Zulke uitstulpingen noemen we aambeien.

Obstipatie

Drink je onvoldoende, eet je te weinig vezels of stel je je toiletbezoek lang uit, dan krijg je droge, harde ontlasting. Ook weinig bewegen, stress en medicatie kunnen een verstopping veroorzaken.

Obstipatie is een belangrijke oorzaak van aambeien, want lang en hard persen verhoogt de druk in de bloedvaatjes waardoor ze uitzetten. Heb je eenmaal last van een aambei, dan kan deze gaan bloeden als de harde ontlasting erlangs schuurt.

Zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap of na de bevalling aambeien. Gedurende de zwangerschap groeit de baarmoeder en drukt deze op de darmen. Daardoor gaan ze langzamer werken, droogt de ontlasting in en wordt deze harder. Ook de veranderende hormoonhuishouding kan obstipatie veroorzaken. Bovendien neemt de druk in de onderbuik toe.

Tijdens de bevalling zorgt het persen voor een grote druk op de bloedvaten in het onderlichaam waardoor ze uitzetten.

Andere oorzaken

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans dat je aambeien krijgt toe. Daarnaast kun je erfelijk belast zijn: in sommige families komen ze veel voor. Ook langdurig hoesten, veel zitten en overgewicht verhogen allemaal de druk op de anus en daarmee het risico op aambeien.

Fabeltjes

Uit onderzoek van Panelwizard onder ruim 500 Nederlanders bleek dat veel mensen niet weten hoe aambeien ontstaan. Zo dacht 21 procent dat je aambeien krijgt van een vieze toiletbril. Zo’n 20 procent vermoedde dat ze besmettelijk zijn. Ruim 29 procent had het idee dat aambeien het gevolg zijn van anale seks. Dit zijn allemaal fabeltjes.

Bron 
  • AMC
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Aambeien.nl