Waarom krijgen zwangere vrouwen vaak aambeien?

Hemorroïden verhelpen en voorkomen

zwanger
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: waarom krijgen zwangere vrouwen vaak last van aambeien?

Veel vrouwen die een kind verwachten krijgen last van zogenoemde 'zwangerschapskwaaltjes', zoals ochtendmisselijkheid, brandend maagzuur en... aambeien. Aambeien - ook wel hemorroïden genoemd - zijn ontstoken, uitgezakte zwellichamen in het slijmvlies van je anus of sluitspier. Je kunt last hebben van inwendige en uitwendige aambeien. Heel vervelend, want ze veroorzaken jeuk, pijn en irritatie. Waarom heeft zo'n 85 procent van de zwangere vrouwen er last van?

Het is de schuld van je hormonen

Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan, waardoor het bindweefsel en de spieren soepeler worden. Dit vergemakkelijkt het dragen van het kind, maar maakt je bloedvaten ook gevoeliger voor druk. Je ongeboren kind krijgt zuurstof en voedsel via je bloed, wat voor extra druk op je vaatwanden zorgt. Naarmate het kindje groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten in het onderlichaam toe. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan, tijdens de zwangerschap, maar ook bij de bevalling.

Klachten bij aambeien

  • Helderrood bloedverlies tijdens je ontlasting
  • Jeuk rond je anus
  • Bij uitwendige aambeien: lekken van dunne ontlasting of darmslijm
  • Branderig, pijnlijk gevoel rond je anus

Verstopping

De veranderingen in de hormoonhuishouding zorgen ook dat de darmen trager werken. Er kan hierdoor sneller verstopping (obstipatie) ontstaan. Ook dit geeft extra druk op de vaatwanden en vergroot de kans op aambeien, zeker als je langdurig perst bij de ontlasting. Je kunt obstipatie tijdens je zwangerschap proberen te voorkomen door voldoende te drinken en vezelrijke voeding te eten.

Wat kun je doen tegen aambeien tijdens je zwangerschap?

Naast letten op wat je eet en drinkt, kun je zalf of crème tegen aambeien gebruiken om het branderige gevoel en de pijn te bestrijden. Let hierbij wel op of deze geschikt zijn voor zwangeren. Ook simpelweg koelen met ijs kan de zwelling verminderen en voor verlichting van de pijn zorgen.

Auteur