Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

ADHD en de rol van voeding

Over E-nummers en het RED-dieet

Vraag het een willekeurige moeder op een schoolplein en de kans is niet gering dat zij wel weet wat de oorzaak is van ADHD: al die E-nummers die ze tegenwoordig in ons eten stoppen. Dat is alvast niet méér waar dan de bewering van onze betovergrootmoeders dat vliegtuigen gaten in de wolken maakten en het lieten regenen.

E-nummers krijgen van wel meer de schuld en niet zelden gaat dat zelfs gepaard met het nodige fanatisme. Nu kun je al dan niet een voorstander zijn van allerhande toevoegingen aan levensmiddelen, maar feit is dat E-nummers niets anders zijn dan een gecodeerd overzicht van door de EU toegelaten additieven. De reden dat ze dat nummer krijgen, is dat de etikettering dan in alle landen van de Europese Unie gelijk is. Volledige lijsten van e-nummers en hun betekenis zijn overal op internet te vinden, onder meer op Wikipedia.

Voeding wel?
Hoewel er dus nooit enig verband is aangetoond tussen voedseladditieven (E-nummers) en ADHD, zijn er recent aanwijzingen dat het voedingspatroon een belangrijkere rol speelt dan tot nu toe door artsen werd aangenomen. In die richting wijst een studie die de Nederlandse onderzoekster dr. Lidy Pelsser van het ADHD-onderzoekscentrum van UMC Radboud in Nijmegen publiceerde in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift The Lancet.

De opzienbarende studie van Pelsser stelt dat ADHD in veel gevallen een reactie is op diverse omgevingsfactoren en mogelijk te behandelen is door het wijzigen van die omgevingsfactoren. Aangezien voeding als één van de voornaamste triggers wordt aangewezen (de studie meldt dat het eetpatroon in 64 procent van de gevallen de hoofdoorzaak van ADHD is), zou dat betekenen dat een verandering in het voedingspatroon dikwijls betere resultaten zou opleveren dan een behandeling met medicijnen.

Ziekte of niet?
Pelsser is er overigens niet happig op ADHD te beschouwen als een ziekte. In interviews heeft zij het over een verzamelnaam voor een aantal symptomen. Met name die visie ligt aan de basis voor haar benadering. Als een kind de diagnose ADHD krijgt, zo stelt zij, moet dat een reden zijn om naar de onderliggende oorzaken te gaan kijken en die aan te pakken.

Uniek is dat niet. Ook voor bijvoorbeeld eczeem geldt dat de verschijnselen door een groot aantal factoren kunnen worden veroorzaakt (dikwijls een contact- of voedselallergie) en dat de meest succesvolle behandeling bestaat in het aanpakken van die factoren.

Resultaten, maar niet altijd
Dr. Pelssers studie meldt opmerkelijke resultaten met de kinderen in haar studiegroep. Deze werden op een specifiek dieet (het RED-dieet, ofwel Restricted Elimination Diet) gezet, waar vervolgens over een periode van vijf weken aanpassingen aan werden gedaan om de effecten daarvan op te tekenen. De artsen en leerkrachten van de betreffende kinderen zagen vervolgens tot hun verbazing niet zelden in zeer korte tijd spectaculaire verbeteringen.

Wel moet daarbij worden aangetekend dat een aantal kinderen in het geheel niet reageerde op de aanpassingen in het voedingspatroon. Pelsser stelt dat hoewel haar studie erop wijst dat het dieet in een meerderheid van de gevallen de oorzaak is, er altijd een groot aantal gevallen zal blijven bestaan waarbij ADHD alleen met medicijnen kan worden behandeld. "Maar", zo zei zij in een interview in de Amerikaanse talkshow All Things Considered, "op dit moment geven we ze allemaal medicijnen, en dat zie ik als een grote vergissing."

Niet experimenteren
Een woord van waarschuwing is wel op zijn plaats: het is beslist af te raden als ouder zelf te gaan experimenteren met het voedingspatroon van kinderen met ADHD. Dit dient onder strikte medische controle te gebeuren.

Meer informatie kun je hier vinden: http://www.adhdenvoeding.nl/pelsser-voeding-en-gedrag-dieet/

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Joke (niet gecontroleerd) op wo, 11/18/2015 - 21:40

met "mijn symptomen" doel ik op ADD, wat enige jaren bij mij is geconstateerd.

Door joke (niet gecontroleerd) op wo, 11/18/2015 - 21:38

Toch best wel apart dat mijn symptomen als sneeuw voor de zon verdwenen zijn (na 50 jaar...) sinds ik E-nummers vermijd. "Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd."
En neem dan b.v. E621 (mononatriumglutamaat, MSG). Een van de ergste, gelinkt aan autisme-stoornissen. Hoe kun je er niet te veel van binnen krijgen, wanneer het aan praktisch ieder (bewerkt) voedingsmiddel wordt toegevoegd. Om deze "te verbeteren"!! Door alle bewerkte troep links te laten liggen dus en onbewerkte voedingsmiddelen (bij voorkeur Biologisch) te kopen. Geloof me; je knapt er van op!!

Door Ger (niet gecontroleerd) op di, 03/17/2015 - 12:57

Beste,
toen ik nog klein was. een paar jaar, ik ben nu intussen 73, kan ik me nog herinneren dat mijn moeder een brokje brood in de melk sopte en die mij gaf als voedsel, er was niet meer!
Mijn vrouw was zo klein na de geboorte dat ze mee naar huis mocht omdat haar Oma een koe had en haar andere Opa een geit, omdat ze zoveel "goede voeding" kreeg, dus door deze melksoorten heeft ze nu last van lactose intolerantie?, nu kijken wij samen graag naar het KRO TV programma Spoorloos en zien dat de geadopteerde kinderen meestal "een kop groter" zijn dan hun broers of zusters? nu heb ik al jaren gezegd: die flesjes babyvoeding, van o.a. Olvarit, dat is krachtvoer, dat komt er ooit een keer uit, dus nu met die ADHD??
P.S. voor de wetenschappers: dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar toch?