Als je partner ADHD heeft

Hoe hou je het leuk?

Getty Images

Samenleven met een partner die ADHD heeft valt niet mee. ADHD'ers hebben namelijk last van stemmingswisselingen, zijn vaak in zichzelf gekeerd en zijn niet te vergeten nogal chaotisch. Heeft jouw partner ADHD? Misschien dat onderstaande tips je kunnen helpen.

Leer omgaan met chaotisch gedrag

De meeste ADHD'ers zijn chaotisch en vergeetachtig. Soms moet je je partner meerdere keren vragen iets te doen of ergens aan te denken. Dit kan voor partners erg vermoeiend zijn. Echter, wees je bewust dat ADHD'ers dit niet expres doen. Maak lijstjes en probeer orde in de chaos te scheppen. Zorg er ook voor dat bepaalde handelingen routineklusjes worden.

Lees veel over ADHD

Zorg dat je goed op de hoogte bent en lees veel informatie over de aandoening. Wanneer je veel weet, kun je symptomen herkennen en je partner beter leren begrijpen. Hierdoor kun je irritaties voorkomen.

Wees realistisch

Spelen sommige problemen al jaren? Bedenk dan goed dat het ook lange tijd kan duren voordat problemen opgelost zijn. Een ADHD'er zal niet van de een op de andere dag alles anders kunnen doen. Er zal dan ook van partners veel geduld gevraagd worden. Stel ook niet te veel (onhaalbare) doelen tegelijk, maar één doel per keer.

Maak goede afspraken

ADHD'ers hebben vaak moeite met het maken en onthouden van afspraken. Zorg voor een agenda en zorg er ook voor dat daadwerkelijk in die agenda gekeken wordt. Spreek zo nodig een vaste tijd per week af om afspraken en de agenda voor de komende week door te nemen. Iedereen weet dan duidelijk wat de afspraken zijn en waar hij aan toe is.

Hang een magneet- of schoolbord op

Zet alleen de belangrijkste afspraken en to do's op dit bord. Wanneer je te veel informatie op het bord zet, zal de ADHD'er al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Neem tijd voor jezelf

Het leven met een ADHD'er kan zeer vermoeiend zijn. Zorg voor voldoende ontspanning en tijd voor jezelf.

Verdeel de huishoudelijke taken

Maak een takenlijst met huishoudelijke klusjes. Bij ADHD-koppels zie je vaak dat de niet-ADHD'er snel te veel taken op zich neemt. Verdeel de huishoudelijke taken en hou je ook beiden aan de gemaakte afspraken.

Hou het positief

Veel ADHD'ers kunnen nogal somber en negatief zijn. Ze denken dat ze niets kunnen en het toch nooit meer wat met ze wordt. Dit gevoel kan overslaan op de partner. Het zal niet makkelijk zijn, maar probeer het als partner van een ADHD'er positief te houden. Blijft je partner hangen in de negativiteit? Dan kan het raadzaam zijn een therapeut te raadplegen.

Auteur 
Bron 
  • Psy
  • Hersenstorm
  • Impuls digitaal