Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 24 maart 2017

LTO3: voedingssupplement bij ADHD

Alternatief voor Ritalin?

Heb je last van ADHD, ADD, stress, angsten, depressie, slapeloosheid of zenuwen? LTO3 is een voedingssupplement dat schijnt te kunnen helpen tegen allerlei psychische klachten. Wat zit er in en wat is er al over bekend?

LTO3 is afkomstig uit Canada. Daar wordt het al zo’n tien jaar gebruikt door mensen met ADD en ADHD. In Nederland is het nog niet zo bekend.

De ingrediënten

Er zitten drie ingrediënten in LTO3:

  • L-Theanine
  • Viskuitextract (sementis)
  • Blauw glidkruid

L-Theanine is een aminozuur dat voorkomt in theeblaadjes. Hier wordt een kalmerend effect aan toegeschreven. Het zit niet alleen in LTO3, maar ook in andere supplementen en producten die een ontspannende werking zouden hebben.

Sementis is een aftreksel van wilde haringkuit uit de Atlantische oceaan. Dit schijnt te zorgen voor een vermindering van vermoeidheid. Ook zitten er veel omega-3-vetzuren in. Deze visvetzuren worden vaker toegepast bij mensen die last hebben van ADHD. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat ze werken, maar kwaad kunnen ze ook niet.

Glidkruid of scutellaria lateriflora is een plant uit de lipbloemenfamilie. Het bovengrondse gedeelte van deze plant wordt gebruikt in LTO3. Het zou een kalmerende uitwerking hebben en stress en angsten verminderen. Het verlicht volgens de fabrikant van LTO3 ook zenuwen, zenuwpijn en slapeloosheid. Ook deze positieve effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe te gebruiken?

LTO3 zijn capsules met poeder, die worden geleverd in een potje. De capsules maak je makkelijk open, waardoor het poeder eventueel met water te mengen is. Je slikt de capsules ook makkelijk in één keer weg. Je moet als je boven de 45 kilogram weegt, drie capsules per dag innemen, 10 minuten voor je gaat ontbijten. Als je onder de 45 kilogram weegt, heb je twee capsules per dag nodig. Er zitten 90 stuks in een potje. Een potje is dus goed voor 30 tot 45 dagen.

Als je begint met LTO3 merk je het effect misschien niet meteen. Wanneer het effect wel zichtbaar wordt verschilt per persoon. Dit varieert van 30 minuten tot een aantal dagen. Het kan ook zijn dat je er bijna of helemaal niets van merkt.

Sommige mensen gebruiken LTO3 als een natuurlijk alternatief voor medicatie als Ritalin en Concerta. Zij geven aan dat ze door de goede werking ervan konden afbouwen van hun normale medicatie en uiteindelijk soms konden stoppen. Vervelende bijwerkingen van medicatie als Ritalin verdwenen hierdoor ook. LTO3 is echter niet een bewezen vervanging voor medicatie als Ritalin. Van Ritalin is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het bij een deel van de ADHD’ers effectief is en bij LTO3 is dit niet het geval.

Bijwerkingen

Volgens de fabrikant worden er weinig bijwerkingen gemeld en is LTO3 niet schadelijk in combinatie met andere medicijnen. Iedereen boven de drie jaar mag het slikken. Het werkt gedurende de dag zo’n acht tot tien uur en het is niet verslavend. Ook is er geen rebound effect, waarbij de klachten erger worden na de uitwerking. Wel kan LTO3 de eerste drie dagen na begin van slikken de klachten verergeren.

Nadeel

Het nadeel aan LTO3 is dat het erg duur is. Er is op dit moment maar één verzekeringsmaatschappij in Nederland die het vergoedt.

Een ander bezwaar is dat de werking van LTO3 niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel sites met positieve reacties en uitleg over het middel, maar velen daarvan verkopen het middel ook. Deze informatie is dus niet zo betrouwbaar.

Uit navraag bij een aantal specialisten bleek dat er nog weinig bekend is over dit middel. Je vindt wel veel reclame, maar geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor de werking van LTO3.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

29 Comments

Door Francine (niet gecontroleerd) op za, 02/18/2017 - 13:07

Hoi Friso,

Mijn vriendin is nog wat verder gaan spitten wat LTO3 betreft. Alleen maar succesverhalen op het internet?
Dat vond ze vrij verdacht. Ze kwam steeds uit bij
de add kenmerken net.
Daarna kwam ze terrecht bij Randal's blog op verschelden.nl, en dit vond ze veel geloofwaardiger.

Op YouTube tikte ze LTO3 in, en kwam uit bij Friso Molenaar

Toevallig?

Ik vrees van niet

Door Francine (niet gecontroleerd) op za, 02/18/2017 - 12:25

Hoi Margaret.
Ik lees net pas je reactie. Het ging om mijzelf én de zoon van mijn vriendin. We hebben beide LTO3 nog een tweede kans gegeven, en het product ruim twee maanden gebruikt. Echt waardeloos!.
Mijn vriendin voelt zich nog schuldig omdat ze haar zoontje heeft onderworpen aan een homeopatisch product, die niets wegnam maar meer problemen veroorzaakte. Toen ze weer overging naar de Ritalin, werd hij weer handelbaar in zijn gedrag.
We hebben nadien nog veel meer mensen gesproken die LTO3 hadden gebruikt en/of gebruiken, en het was vrij duidelijk dat wij hierin niet de enige waren, die zich besodemieterd voelde door dit supplement.
Als volwassene kun je dit misschien als alternatief uitproberen. Met kinderen moet je toch heel voorzichtig zijn. Een placebo effect bewerkstelligen bij jonge kinderen. Heel moeilijk

Door Renato (niet gecontroleerd) op di, 02/14/2017 - 13:39

Hoi, je schrijft, bij Dio heb je het gekregen?
heb *net nagevraagt en die zeggen het tenminste nu... niet meer te kunnen leveren. heb je daar verder ervaring of iemand anders waar je buiten de importeur in Maastricht/website dit kan kopen?
Alvast bedankt :-)

Door SAS (niet gecontroleerd) op zo, 08/28/2016 - 11:33

Weet iemand of je met orkesta ook een uur lang geen zuivelproducten en suiker mag nemen na inname van orkesta

Door Margret (niet gecontroleerd) op wo, 08/03/2016 - 12:33

Hallo Francine,
Ik las je reactie. Je geeft aan dat het bij je zoontje al na een dag duidelijk was dat het niet werkt maar wist je niet dat je het minimaal 4 weken moet nemen voordat het pas optimaal werkt? Bij veel mensen werkt het pas na een tijdje omdat het lichaam eraan moet wennen. En je moet boven de 45 kilo inderdaad 3 capsules nemen. Maar dus ook als je 60 kilo of zwaarder weegt maar 3.

Ik en mijn dochter gebruiken lto3 al een half jaar naar grote tevredenheid. Bij ons werkte het ook pas na een paar weken. Mijn dochter doet het nu veel beter op school en geeft aan zich rustiger in haar hoofd te voelen. Ook haar concentratie is enorm verbeterd. Ik voel mij ook rustiger alhoewel mijn concentratie soms nog niet helemaal optimaal is. Maar het is een stuk beter als voor het gebruik van lto3.

Ik wil je nergens toe aanzetten maar als je het nog eens probeert. Geef het dan wel echt minimaal 4 weken de tijd. Dat kan zoveel schelen.

Door Yvon (niet gecontroleerd) op wo, 06/29/2016 - 17:31

Hellemaal met jou eens !!

Door Francine (niet gecontroleerd) op vr, 06/24/2016 - 21:42

Hier sluit ik mij geheel bij aan.

Door Francine (niet gecontroleerd) op vr, 06/24/2016 - 21:40

Ik heb in het verleden LTO3 geprobeerd, samen met het tienjarig zoontje van mijn vriendin. Al met al gaf het voor mij misschien twee dagen een 'placebo effect'. Daarna deed het niets meer. Uiteraard heb ik dit nog een aantal weken aangekeken, maar zonder resultaat. Bij het zoontje van mijn vriendin, was het binnen een dag al duidelijk. Geen succes.
Ben later met het potje naar een homeopatische winkel gegaan. Ga nu niet allemaal benoemen wat daar gezegd werd over dit middel. Maar je hebt gelijk. De ingrediënten kun je heel voordelig zelf kopen. Met name de aminozuren.
Als je een milde vorm van AD(H)D, ect hebt, zal ik zeker eerst de homeopatische alternatief proberen.
LTO3 is behoorlijk prijzig. Bovendien wordt de dosering betekent naar lichaamsgewicht. Dan mag je hopen dat je onder de 60 kilo weegt, om dit te kunnen bekostigen. Mits je over een goedgevulde portemonnee beschikt, is dit niet voor iedereen weggelegd. Deze suplement vult alleen de zakken van de distributeurs en hun verkopers.
Google naar deze 'essentiele' aminozuren. Hooggedoseerde visolie, enz. Los kopen inderdaad veel voordeliger, en maak je uiteindelijk zelf de keuze.

Door Francine (niet gecontroleerd) op vr, 06/24/2016 - 21:20

Uiteraard prijst Sander Feith dit 'supplement' de hemel in.
Hij verkoopt dit product. Een beetje bijbeunen. Het is gewoon doodordinaire handel.

Door Friso (niet gecontroleerd) op di, 05/31/2016 - 15:44

Ik ben een zeer tevreden LTO3 gebruiker. Heb eerst Ritalin gebruikt, waar ik in het begin heel veel profijt van heb gehad. Maar na verloop van jaren kreeg ik steeds meer bijwerkingen en moest ik de dosis steeds meer verhogen. Uiteindelijk ben ik volledig ingestort. Ik was goed de weg kwijt. Na een paar maanden wees een vriend van me op LTO3 en ik ben het gaan gebruiken. Na een paar weken begon dit goed aan te slaan en ik kon al snel mijn leven weer oppakken. Ik gebruik het nog steeds dagelijks en ben er heel blij mee. Een echte life-saver!
Er is inderdaad helaas geen wetenschappelijke publicaties over LTO3. Het schijnt dat een gedegen onderzoek al gauw een paar jaar en een paar honderdduizend euro kost. Hopelijk gaat iemand het een keer oppakken.
De vele positieve berichten die erover circuleren geven iig wel aan dat er veel mensen zijn die er baat bij hebben. En het feit dat Sander Feith, een vooraanstaand kinderarts met 3 praktijken voor kinderen met AD(H)D dit middel inzet als een belangrijke toevoeging op de behandelmogelijkheden, zegt toch ook wel wat.