LTO3: voedingssupplement bij ADHD

Alternatief voor Ritalin?

Getty Images

Heb je last van ADHD, ADD, stress, angsten, depressie, slapeloosheid of zenuwen? LTO3 is een voedingssupplement dat schijnt te kunnen helpen tegen allerlei psychische klachten. Wat zit er in en wat is er al over bekend?

LTO3 is afkomstig uit Canada. Daar wordt het al zo’n tien jaar gebruikt door mensen met ADD en ADHD. In Nederland is het nog niet zo bekend.

De ingrediënten

Er zitten drie ingrediënten in LTO3:

  • L-Theanine
  • Viskuitextract (sementis)
  • Blauw glidkruid

L-Theanine is een aminozuur dat voorkomt in theeblaadjes. Hier wordt een kalmerend effect aan toegeschreven. Het zit niet alleen in LTO3, maar ook in andere supplementen en producten die een ontspannende werking zouden hebben.

Sementis is een aftreksel van wilde haringkuit uit de Atlantische oceaan. Dit schijnt te zorgen voor een vermindering van vermoeidheid. Ook zitten er veel omega-3-vetzuren in. Deze visvetzuren worden vaker toegepast bij mensen die last hebben van ADHD. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat ze werken, maar kwaad kunnen ze ook niet.

Glidkruid of scutellaria lateriflora is een plant uit de lipbloemenfamilie. Het bovengrondse gedeelte van deze plant wordt gebruikt in LTO3. Het zou een kalmerende uitwerking hebben en stress en angsten verminderen. Het verlicht volgens de fabrikant van LTO3 ook zenuwen, zenuwpijn en slapeloosheid. Ook deze positieve effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe te gebruiken?

LTO3 zijn capsules met poeder, die worden geleverd in een potje. De capsules maak je makkelijk open, waardoor het poeder eventueel met water te mengen is. Je slikt de capsules ook makkelijk in één keer weg. Je moet als je boven de 45 kilogram weegt, drie capsules per dag innemen, 10 minuten voor je gaat ontbijten. Als je onder de 45 kilogram weegt, heb je twee capsules per dag nodig. Er zitten 90 stuks in een potje. Een potje is dus goed voor 30 tot 45 dagen.

Als je begint met LTO3 merk je het effect misschien niet meteen. Wanneer het effect wel zichtbaar wordt verschilt per persoon. Dit varieert van 30 minuten tot een aantal dagen. Het kan ook zijn dat je er bijna of helemaal niets van merkt.

Sommige mensen gebruiken LTO3 als een natuurlijk alternatief voor medicatie als Ritalin en Concerta. Zij geven aan dat ze door de goede werking ervan konden afbouwen van hun normale medicatie en uiteindelijk soms konden stoppen. Vervelende bijwerkingen van medicatie als Ritalin verdwenen hierdoor ook. LTO3 is echter niet een bewezen vervanging voor medicatie als Ritalin. Van Ritalin is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het bij een deel van de ADHD’ers effectief is en bij LTO3 is dit niet het geval.

Bijwerkingen

Volgens de fabrikant worden er weinig bijwerkingen gemeld en is LTO3 niet schadelijk in combinatie met andere medicijnen. Iedereen boven de drie jaar mag het slikken. Het werkt gedurende de dag zo’n acht tot tien uur en het is niet verslavend. Ook is er geen rebound effect, waarbij de klachten erger worden na de uitwerking. Wel kan LTO3 de eerste drie dagen na begin van slikken de klachten verergeren.

Nadeel

Het nadeel aan LTO3 is dat het erg duur is. Er is op dit moment maar één verzekeringsmaatschappij in Nederland die het vergoedt.

Een ander bezwaar is dat de werking van LTO3 niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel sites met positieve reacties en uitleg over het middel, maar velen daarvan verkopen het middel ook. Deze informatie is dus niet zo betrouwbaar.

Uit navraag bij een aantal specialisten bleek dat er nog weinig bekend is over dit middel. Je vindt wel veel reclame, maar geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor de werking van LTO3.

 

Auteur 
Bron 
  • ADHD Netwerk