Pas op voor 'verborgen' cafeïne bij kinderen

Getty Images

DEN HAAG - Er liggen steeds meer producten in de winkel waaraan cafeïne is toegevoegd, zonder dat het duidelijk op het etiket staat. Hierdoor is de kans steeds groter dat kinderen te veel cafeïne binnenkrijgen. Juist bij jonge kinderen kan het vervelende bijwerkingen geven.

Meeliftend op de hype van energiedrankjes verschijnen er steeds meer producten met extra cafeïne, zoals water, cola en snoepjes. Niet iedere consument staat erbij stil in welke producten de oppeppende stof zit. En het staat niet altijd duidelijk op de verpakking. Zo kun je ongemerkt een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgen, met effecten als rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen.

Te veel cafeïne Uit recent onderzoek van het Trimbos instituut bleek dat ruim een kwart van de kinderen uit groep acht van de basisschool regelmatig energiedrankjes drinkt. De consumptie neemt nog eens toe tijdens het voortgezet onderwijs. De hoeveelheid cafeïne in een energiedrankje komt ongeveer overeen met dat van een kopje koffie. Jonge kinderen kunnen daar veel sterker op reageren dan volwassenen.

"Cafeïne heeft een stimulerend effect op stemming en prestatie, maar kan ook behoorlijk negatieve bijwerkingen hebben. Volwassenen weten vaak zelf wat ze aankunnen en kunnen signalen in hun lichaam herkennen. Bij kinderen kan cafeïne een veel sterker effect hebben. Een hele kleine dosis kan al leiden tot negatieve bijwerkingen zoals hyperactiviteit, onrust en slapeloosheid", zegt Dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid.

​Cafeïnerijke producten Het Voedingscentrum raadt het gebruik van cafeïnerijke producten af bij kinderen onder de 13. Cafeïnerijke producten zijn bijvoorbeeld, koffie, energiedrankjes, frisdranken en snoep met toegevoegde cafeïne. Bij cafeïnerijke producten hoeft geen vermelding op de verpakking te staan.

Bron 
  • Voedingscentrum