Probleemkind geeft gedrag door aan eigen kinderen

Getty Images

ROTTERDAM - De meeste vormen van probleemgedrag bij kinderen, zoals angstig, teruggetrokken of agressief gedrag, hebben een meer dan toevallige kans om te worden overgedragen op de volgende generatie.

Dat concludeert Inge van Meurs in een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Voor haar onderzoek bestudeerde ze de gegevens uit een bevolkingsstudie waarbij kinderen gedurende 24 jaar zijn gevolgd.

Gedragsproblemen
In het eerste jaar hebben de onderzoekers kinderen van tussen de 4 en 16 jaar oud onder andere onderzocht op gedragsproblemen. In het laatste jaar werd gekeken naar in hoeverre zij deze problemen hebben overgedragen op hun eigen kinderen. Het blijkt dat het probleemgedrag waarmee ouders in hun kindertijd kampten, het probleemgedrag van hun eigen kinderen voorspelt.

Depressies
Ouders geven probleemgedrag deels door via hun eigen emotionele problemen en gedragsproblemen. Van Meurs: "Probleemgedrag gaat vaak niet zomaar over als mensen volwassen worden. Een extreem teruggetrokken kind kan bijvoorbeeld depressies ontwikkelen als volwassene."

"De depressie of andere problemen kunnen ertoe leiden dat de ouder minder goed in staat is zijn of haar kinderen een optimale opvoeding te bieden. De nieuwe generatie loopt dan weer een groter risico om ook probleemgedrag te ontwikkelen."

Het voorkomen van de overdracht van probleemgedrag is lastig, omdat veel factoren van invloed zijn. Door de behandeling van een kind met probleemgedrag zo breed mogelijk op te zetten, kan het risico voor de volgende generatie wellicht worden teruggebracht.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Erasmus MC