Wat kan ik mijn zoon geven tegen PDD-NOS?

Getty Images

Ik heb een zoontje van bijna 10 jaar met PDD-NOS, hij zit op een speciale school. Op dit moment gebruikt hij geen medicijnen. Hier en daar ben ik aan het zoeken en lezen wat ik aan hem kan geven voor zijn onrust vooral tijdens de vakanties en weekenden. Het is zo moeilijk om te beslissen. Toen hij in groep 2 zat gebruikte hij een maand Equasym, maar daarmee zijn we gestopt omdat het niet goed ging. Heb je enig idee wat ik hem kan geven?

Jourange

Herman van Tinteren, kinderarts

In je vraag geef je aan dat bij je tienjarige zoon waarbij PDD-NOS is vastgesteld buiten schooltijd veel onrust voorkomt. Blijkbaar heeft het gebruik van Equasym, waarvan de werkzame stof methylfenidaat is, geen goed effect gehad.

Combinatie met ADHD

Equasym wordt voorgeschreven bij kinderen met hyperactiviteit en een aandachtstekort, ook wel ADHD genoemd. Zonder de situatie van je zoon te kennen kan ik zeggen dat een contactstoornis zoals PDD-NOS in de praktijk vaak samengaat met ADHD.

De arts die destijds dit medicijn heeft voorgeschreven is er blijkbaar vanuit gegaan dat deze combinatie mogelijk was. Het lijkt me verstandig nog eens met deze arts te spreken over alternatieven voor medicatie of voor een gedragsmatige aanpak.

Basis van het probleem

Het is bekend dat voor kinderen met een contactstoornis medicijnen niet de basis van het probleem oplossen. Omdat ik verder geen informatie heb over de precieze omstandigheden, lijkt me overleg met de vorige behandelaar in alle opzichten de beste keus.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.