Barbecuen als je glutenvrij eet

Tips voor barbecuen bij anderen als je coeliakie hebt

Getty Images

Zodra het weer warmer wordt, gaat de barbecue vaker aan. In je eigen tuin is een glutenvrije barbecue prima te organiseren. Maar hoe doe je dat als je glutenvrij eet en wordt uitgenodigd voor een barbecue bij anderen? Het vergt misschien wat voorbereiding, maar zo doe jij toch gezellig mee.

Glutenvrije barbecue in eigen tuin

Bij een barbecue in eigen tuin, heb je zelf de regie in handen. Je kunt gemakkelijk de hele barbecue glutenvrij houden en toch voor iedereen wat lekkers op het rooster leggen.

Vlees

Hoewel groenten een steeds populairder onderdeel worden, draait een barbecue voor de meeste mensen nog steeds om vlees en - in mindere mate - vis. Dat hoeft voor jou als glutenvrije eter geen probleem te zijn, want onbewerkt vlees is eigenlijk altijd glutenvrij.

Onder onbewerkt vlees valt kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees. Het gaat om vlees waaraan voorafgaand aan de verkoop geen verdere toevoegingen of bewerkingen zijn gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verdere toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan. Check dit eventueel extra bij de slager.

De basisregel is dan ook: kijk uit met voorgemarineerde stukken vlees of vis. Ook in veel kant-en-klare kruidenmixen of marinades zitten gluten, dus lees de etiketten goed. Het liefste marineer je vlees en vis thuis in je zelfgemaakte glutenvrije marinade. En dat is helemaal niet moeilijk. Miss Glutenvrij heeft een lekker recept voor een klassieke marinade en ook de GlutenvrijeMarkt heeft drie smakelijke recepten voor glutenvrije marinades voor de barbecue.

Wil je worstjes op de grill? Let dan goed op dat je een glutenvrije variant koopt. Hetzelfde geldt voor hamburgers.

Groenten

Ook voor groenten op de barbecue geldt: als je het zelf maakt, dan weet je zeker dat het glutenvrij is. Gevulde aubergine of paprika, courgette, asperges: heerlijk van de barbecue en je kunt ze zelf kruiden naar smaak.

Salades

Ook van zelfgemaakte salades weet je zeker dat ze glutenvrij zijn. Een gewone groene salade kan altijd, maar wat denk je van een fijne pastasalade? Ook die is makkelijk zelf - en glutenvrij - te maken. Meng simpelweg gekookte glutenvrije pasta met tomaatjes, mozzarella, verse bassilicum en een zelfgemaakte balsamicodressing.

Brood

Glutenvrije stokbroden of broodjes zijn zo afgebakken en mogen op een barbecue natuurlijk niet ontbreken. Snijd zo'n glutenvrij stokbrood eens diagonaal meerdere keren in en vul hem met knoflook, peper of glutenvrije kruidenboter gemaakt van 75 gram boter met fijngesneden peterselie, dille en bieslook, een teentje knoflook en een snufje zout. Afbakken kan in de oven, maar natuurlijk ook op de barbecue. Draai het brood dan wel meerdere keren, om te voorkomen dat het verbrandt.

Sauzen

Kant-en-klare sauzen bevatten vaak gluten, dus gebruik die alleen als er op de verpakking staat dat ze glutenvrij zijn. Zelf maak je simpel een basissaus met een beetje mayonaise, pittige mosterd, tomatenpuree, zout en peper. Voeg eventueel wat verse kruiden toe voor extra smaak. Denk ook eens aan een lekkere chutney van bijvoorbeeld mango met een beetje chilipoeder als dip bij de barbecue.

Glutenvrije barbecue bij anderen

Ga je bij anderen eten, dan wordt het natuurlijk wat ingewikkelder om alles glutenvrij te houden, maar met wat voorbereiding hoeft het geen probleem te zijn. Het belangrijkste hierbij is de communicatie. Laat anderen vooral weten dat jij niet tegen gluten kunt en dat je om kruisbesmetting te voorkomen graag als eerste opschept van bijvoorbeeld salades en sauzen, zodat je zeker weet dat glutenvrij ook echt glutenvrij is. Zeg hen dat je ziek kunt worden als anderen aan 'jouw' glutenvrije schaaltjes saus komen of jouw vlees aanraken met bijvoorbeeld  een gebruikte barbecuetang of bestek. Dat maakt het voor hen een stuk makkelijker te begrijpen en geeft jou een veiliger gevoel.  Andere tips:

  • Neem een eigen (wegwerp) barbecue mee om kruisbesmetting te voorkomen óf gebruik aluminium grillbakjes op de gezamenlijke barbecue. Je kunt ook vragen of de 'grillmaster' jouw vlees eerst klaarmaakt op het nog schone barbecuerooster. Gebruik ook een schone barbecuetang.
  • Neem je eigen glutenvrije sausjes mee of geef de merken die je wél mag door aan de host. Doe in bakjes saus eventueel een vlaggetje om aan te geven dat dat glutenvrije varianten zijn en anderen er liever niet aan mogen komen.
  • Neem je eigen afbakbroodjes mee en verpak deze helemaal in aluminiumfolie. Zo kan je jouw broodjes veilig afbakken op het rooster van de barbecue of in de oven.
  • Pof eventueel een lekkere aardappel in aluminiumfolie als glutenvrij bijgerecht.
  • Vraag of de dressing en croutons apart kunnen bij de salades. Of biedt aan zelf een glutenvrije salade te maken.
  • Geef aan welke drankjes je lekker vindt en mag hebben, zodat de host hier rekening mee kan houden. Je kunt natuurlijk ook zelf voor je eigen drank zorgen, maar de meeste mensen vinden het geen probleem iets anders te halen als ze het eenmaal weten.

 

Auteur 
Bron 
  • Glutenvrije Markt
  • Miss glutenvrij
  • Schär