Eikenprocessierups op komst door het mooie voorjaar

eikenprocessierups
Getty Images

Door het mooie zonnige weer van de afgelopen weken is de verwachting dat de eerste eikenprocessierupsen begin april uit hun ei kruipen. Aan de kleur van de rupsjes in de eitjes is te zien dat sommige rupsen bij hoge temperaturen zelfs eind maart al zouden kunnen verschijnen. Dat meldt Nature Today dinsdag.

De brandharen die voor veel overlast en gezondheidsklachten kunnen zorgen, verspreiden zich pas eind mei. Bij een normaal temperatuurverloop is de verwachting dat het overlastseizoen rond 24 mei zal beginnen. De mate van de te verwachten overlast is afhankelijk van het aantal rupsen.

Minder last

De verwachting is dat de plaagdruk dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar. Het aantal geregistreerde nesten was in 2021 lager dan het jaar ervoor en ook zijn er het afgelopen najaar relatief weinig vlinders uitgevlogen, waardoor er minder eipakketjes zijn afgezet. De afname was in het zuiden van het land het grootst.

Eerder deze maand meldde onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel al dat in de zomers van 2020 en 2021 mensen veel minder last gehad hebben van de eikenprocessierups dan in 2019.

Auteur 
Bron 
  • Nature Today