Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Niet langer last van schimmelallergie

Vermijd bedorven stoffen

De ene schimmel is de andere niet. Dus niet elke schimmelallergie is hetzelfde. Welke soort schimmels zijn er? Hoe kom je er achter of je gevoelig bent voor schimmels en hoe voorkom je dat je klachten krijgt?

Schimmels behoren tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor zijn: allergenen. Het zijn micro-organismen die bestaan uit schimmeldraden, voortplantingsorganen en sporen. Deze schimmeldraden en sporen worden door de lucht verspreid en kunnen bij inademing allergische klachten geven. Schimmels tref je overal in je omgeving aan.

Binnen of buiten?

Schimmels geven de voorkeur aan een vochtig, warm klimaat. Je kunt ze opsplitsen in twee soorten: intramurale en extramurale.

Intramurale schimmels bevinden zich op muren van oude huizen, behang, de badkamer en op houten vloeren. Deze komen voornamelijk in voorjaar en de herfst voor.

Extramurale schimmels bevinden zich in rotte bladeren, planten, bomen en aarde van tuin of bos. Zij komen vooral van juni tot en met september voor.

Allergie herkennen

Een schimmelallergie is te herkennen aan symptomen die gelijk zijn aan die van hooikoortspatiënten. Klachten treden op aan de luchtwegen als een constant of periodiek optredende verkoudheid.

Door het eten van bedorven voedsel/drank kan zich ook een schimmelallergie voordoen in het maagdarmkanaal. In een vergevorderd stadium kan een schimmelallergie tot astma leiden.Het vinden van de schimmels die verantwoordelijk zijn voor de allergie is moeilijk. Aan de hand van een dagboek moet de patiënt bijhouden waar, wanneer en na het eten van welk voedingsmiddel de klachten zich voordoen.

Behandeling

Je huisarts kan door middel van een huidtest de ziekmakende allergenen vaststellen. Hyposensibilisatie is een methode waarbij de patiënt minder gevoelig gemaakt wordt.

Er wordt een extract van het ziekmakende allergeen ingespoten of in druppelvorm ingenomen om zo een natuurlijke afweer op te bouwen. Geneesmiddelen kunnen alleen klachten verminderen, maar kunnen de allergie niet genezen.

Adviezen en tips

  • Zoek naar schimmelplekken in huis (binnenzijde van buitenwanden, waar het vochtig en warm is). Maak deze plekken goed schoon, verwijder eventueel zelfs het behang.
  • Gebruik geen ventilatoren of luchtbevochtigers.
  • Verwijder hydroculturen, plantenbakken met veel water, uit huis.
  • Zorg voor goede ventilatie in de woning, zodat er geen schimmelplekken kunnen ontstaan.
  • Bewaar voedingsmiddelen goed.
  • Beperk werken in de tuin.
  • Laat bederfelijke voedingsmiddelen niet te lang liggen en gooi ze weg zodra je bederf denkt te bespeuren.

Reactie toevoegen