maandag, 19 oktober 2020

Pruimen-kaneelcake

Sappige rijpe pruimen, dikke bosbessen en kaneel maken van deze glutenvrije cake iets bijzonders. Hij ziet er prachtig uit en wordt extra lekker als je er wat slagroom bij serveert.

Ingrediënten

  • 185 g boter, op kamertemperatuur
  • 275 g suiker
  • 6 eieren
  • 125 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel OF 125 glutenvrije bloem plus 1 theelepel bakpoeder en 1⁄4 theelepel xanthaangom
  • 2 theelepels kaneel
  • 400 g gemalen amandelen
  • slagroom, om erbij te serveren
  • Voor het bovenlaagje
  • 8 rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit
  • 100 g bosbessen
  • 2 eetlepels suiker poedersuiker, om te bestrooien
  • Een springvorm van 25 cm, ingevet en bekleed

Bereiding

1, Verwarm de oven voor tot 160 °C (op gasstand 3).
2. Doe de boter en suiker in een kom en klop dit licht en romig. Klop een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel en kaneel boven de kom, voeg de gemalen amandelen toe en klop alles weer goed door elkaar.
3. Schep het beslag in de springvorm en strijk het oppervlak glad. Leg de pruimen met de vlakke kant op de cake, strooi de bosbessen erover plus de suiker.
4. Zet de vorm 11⁄2 tot 2 uur in de oven, tot de cake stevig aanvoelt en een in het midden gestoken mes er schoon uitkomt.
5. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem uit de vorm en leg hem op een taartrooster om helemaal af te koelen.
6. Bestrooi met poedersuiker en dien op met slagroom.

Deze cake blijft 3 dagen goed als je hem bewaart in een luchtdichte doos of trommel.

Dit recept komt uit Glutenvrij Bakken.

Aantal personen

10
Trefwoorden: