zondag, 12 juli 2020

Soorten noten moeilijk uit elkaar te houden

BAARN - Proefpersonen herkennen gemiddeld minder dan de helft van de soorten pinda’s en noten. Zelfs als ze er allergisch voor zijn, scoren ze niet veel beter. Dit blijkt uit onderzoek van de Ohio State University.

In totaal 1.105 mensen – 649 volwassenen en 456 kinderen – deden mee met het onderzoek. Ze vulden informatie in over hun eventuele allergieën en of deze in hun familie voorkomen. Vervolgens werd hen gevraagd om 19 soorten pinda’s en noten te benoemen, zoals cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, walnoten en pijnboompitten. Sommige zaten nog in de dop, andere waren in stukjes gehakt.

​Pinda's met dop
Gemiddeld raadden de deelnemers 8,4 soorten goed. Volwassenen deden het beter dan kinderen, waarbij 50-plussers het beste scoorden: zij hadden gemiddeld 13 van de 19 goed. Pinda’s met dop werden het vaakst herkend, namelijk door 95 procent van de mensen. Slechts 19 proefpersonen konden alle noten benoemen.

​Allergie
Van de proefpersonen hadden 27 mensen een allergie voor pinda's of een bepaalde soort noten. Zij wisten niet meer noten te herkennen dan mensen zonder allergie. Ook ouders van allergische kinderen herkenden niet meer soorten noten.

​Betere voorlichting
Deze resultaten laten zien dat het belangrijk is om als de diagnose pinda- of notenallergie gesteld is, kinderen en hun ouders goed voor te lichten over allerlei vormen van noten.

“Als we patiënten vragen pinda’s en noten te vermijden, mogen we er niet vanuit gaan dat patiënten precies weten waar ze voor moeten uitkijken. Het is nuttig om informatie te geven over wat allemaal noten zijn en hoe ze eruit zien”, aldus Todd Hostetler.

Trefwoorden:
Bron(nen):