zondag, 12 juli 2020

'Veilige noten bij allergie stap dichterbij'

Voor mensen met een notenallergie geldt maar een advies: noten vermijden. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen nu een manier om noten te bewerken, zodat ze veilig zijn voor mensen met een allergie.

Chris Mattison van de United States Department of Agriculture presenteerde de eerste resultaten van zijn onderzoek op een bijeenkomst van de American Chemical Society in San Francisco. "Tot nu toe kun je een allergische reactie op noten alleen voorkomen door het voedingsmiddel te vermijden. Onderzoekers werken aan mogelijkheden voor immunotherapie, maar wij hebben op een heel andere manier naar het probleem gekeken. Kunnen we de voedingsmiddelen veranderen, in plaats van de persoon behandelen, om ernstige reacties te voorkomen?"

Immuunsysteem

Samen met zijn collega's kijkt Mattison naar manieren om de eiwitten in noten en pinda's die een allergische reactie veroorzaken, aan te passen. Door de vorm van de eiwitten in de noten te veranderen, herkent het immuunsysteem de eiwitten minder gemakkelijk waardoor een allergische reactie uitblijft of minder heftig wordt. Bij eerder onderzoek werd gebruik gemaakt van zware chemische stoffen. Mattison en zijn collega's wilden hetzelfde effect bereiken met veilige stoffen die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit.

Resultaten

"Uit ons onderzoek bleek dat natriumsulfiet de structuur van een aantal allergenen in cashewnoten kan verstoren", legt Mattison uit. "En verschillende tests lieten zien dat de allergische reactie vanuit het immuunsysteem daarna minder was."

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het effect ook geldt voor hele cashewnoten en niet alleen de specifiek onderzochte allergenen. Mattison is vol goede moed: 'Een van onze doelen is om onze kennis van deze experimenten met cashewnoten ook toe te passen bij andere noten en pinda's."
 

Bron(nen):