Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Zonneallergie de baas

Langzaam wennen aan de zon

De zon is een onmisbare bron van energie en heeft veel invloed op de mens. Het helpt het lichaam vitamine D aanmaken, stimuleert de stofwisseling en geeft je een goed humeur. Helaas zitten er ook schaduwkanten aan de zon. Zonneallergie is één van de vervelende neveneffecten, waarmee je te maken kunt krijgen.

Zonneallergie is in het kort gezegd een overgevoeligheid voor zonlicht. De officiële naam is Polymorfe Lichteruptie (PLME). Een normale reactie op zonlicht is dat de huid langzaam pigment vormt en zo een mooi bruin kleurtje achterlaat. Maar bij PLME is er een overgevoeligheid van de huid en bij blootstelling aan zonlicht kan de huid daar fel op reageren.

Bultjes op de huid

De huid kan al binnen enkele minuten rood kleuren en er ontstaan witte blaasjes of bultjes. Maar het kan ook enkele dagen duren voor je er last van krijgt. De bultjes kunnen erg jeuken. Zonneallergie is vervelend, maar niet ernstig. De een heeft er meer last van dan de ander. Soms treedt het op in combinatie met bepaalde medicijnen of huidcrèmes. Je hoeft er ook niet elke zomer last van te hebben.

UV-straling

PLME ontstaat bij te veel blootstelling aan UV-A-straling. Een klein deel van alle zonnestralen is ultraviolette straling (UV-straling). UV-B-straling is het soort licht waar je van verbrandt. Insmeren met zonnebrand helpt vaak dus ook niet tegen zonneallergie. De meeste middelen houden alleen UV-B-stralen tegen. Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. Vooral aan het einde van de lente of het begin van de zomer. Als het een tijdje zonnig en warm is geweest, komt het bijna niet meer voor.

Voorkom zonneallergie

Je kunt je insmeren met een speciale zonnebrandcrème die ook UV-A-straling tegenhoudt. Vermijd felle zon en draag beschermende kleding en een petje. Vaak kun je blaasjes voorkomen door de blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen. De eerste dag een kwartier in de zon, de tweede een half uur, de derde dag drie kwartier en de vierde dag een uur. Wanneer de huid aan de zon gewend is, kun je langer in de zon. Smeer je altijd in met antizonnebrand en probeer in ieder geval zonnebaden tussen 12.00-15.00 uur te vermijden, zeker wanneer je in een zuidelijk land verblijft. Voor mensen die vaak last hebben van zonneallergie kan gewenning via speciale lampen of een zonnebankkuurtje helpen.

Als je eenmaal blaasjes hebt, hoef je daar niets aan te doen. Zonneallergie gaat vanzelf over. Heb je er erg veel last van, dan kun je de huid koelen met natte doeken. Er zijn ook medicijnen die verlichting geven bij zonneallergie. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Sam. (niet gecontroleerd) op do, 07/21/2016 - 09:26

Urtizon van de apotheek en allergie tabletjes werken bij mij altijd goed.

Door Kathy (niet gecontroleerd) op za, 05/09/2015 - 14:14

Ik kwam erachter dat ik meer last krijg van zonneallergie als ik de hoge factor zonnebrandcrême op mijn huid smeer. Ik kreeg zelfs hele nare bruine en witte vlekken op mijn huid. In deze crêmes zitten vaak nano-deeltjes. Nano Titanium Dioxide. Deze deeltjes schijnen je huid te beschadigen en kunnen kanker veroorzaken. De laatste jaren gebruik ik een lage factor, geurloze zonnebrandcrême of gebruik helemaal niets. Mijn vlekjes zijn met de jaren vervaagd of verdwenen. Tegenwoordig wordt er in mijn ogen véél te véél gesmeerd en dat blokkeert ook de opname van Vit. D.

Door Marie therese (niet gecontroleerd) op za, 05/09/2015 - 12:43

heb al alles geprobeerd v an speciale pilletjes tot uv kuur dat gaat 1tot 2 maal en werkt niet meer uv kuur helpt ook niet meer onder de parasol zitten een ganse dag niet leuk ben nu gepesioneerd en doe het rustig aan in de zon zelfs nu sta ikvol van hoofd tot tenen niet prettig nu gaan wij twee maanden op vakantie zodat ik er toch nog iets aan heb duurt ongeveer 20 dagen voor alles voorbij is heeft iemand nog een oplossing voor mij dat zou welkom zijn na meer dan dertig jaar gesukkel