woensdag, 2 december 2020

Buikvet in verband gebracht met astma

AMSTERDAM - Buikvet staat in verband met astma blijkt uit een nieuw Noors onderzoek. Dit resultaat is zondag gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society.

Buikvet wordt door de onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology ook wel centrale obesitas genoemd. Dit overmatige inwendige vet is eerder al in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. De focus op longziekten was er nog maar weinig.

Onderzoek
Eerder onderzoek toonde een link tussen astma en BMI. De Noorse onderzoekers keken naar de buikomvang, een marker voor centrale obesitas.

Het onderzoeksteam volgde 23.245 volwassenen zonder astma tussen de 19 en 55 jaar gedurende 11 jaar. In die periode werd de BMI en buikomvang gemeten. Ook werd bijgehouden of de deelnemers astma ontwikkelden.

Resultaat
Uit de resultaten bleek vervolgens dat mensen die centraal obees waren, maar niet helemaal obees 1,44 keer meer kans hadden op het ontwikkelen van astma. Bij mensen die zowel centraal als in zijn geheel obees waren, was dit 1,81 keer.

Onderzoeker Ben Brumpton: "Het is onduidelijk waar dit verband door veroorzaakt wordt. Centrale obesitas is sterk geassocieerd met insulineresistentie en het metabole syndroom. Wellicht spelen deze factoren een belangrijke rol. Vervolgonderzoek zal dit uit moeten wijzen."

Trefwoorden: