COPD en stoppen met roken

Het beste medicijn

Getty Images

Stoppen met roken, waarom zou je? Je hebt nu toch al COPD, daar valt niets meer aan te veranderen. Inderdaad, genezen van COPD zit er niet meer in, maar er valt nog veel winst te behalen als je stopt.

Eigenlijk had je natuurlijk al nooit moeten beginnen. Tabaksrook is namelijk de belangrijkste veroorzaker van COPD. De rook beschadigt de binnenkant van je luchtwegen permanent.

Maar het is nooit te laat om te stoppen met roken. Als je nu stopt, zorg je ervoor dat je longen niet verder achteruit gaan. Met alle positieve gevolgen van dien. Feitelijk is stoppen met roken het beste medicijn tegen COPD-klachten. Het heeft dus wel degelijk zin om de sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen!

Voordelen

Redenen om te stoppen zijn je vast niet onbekend. Maar we sommen ze toch nog maar eens voor je op:

  • Je COPD-klachten worden minder.
  • Je voelt je fitter.
  • Je huid is beter doorbloed en hierdoor oog je frisser en jonger.
  • Het bespaart een hoop geld.
  • Je huis wordt ook frisser en heeft minder gele aanslag.
  • Je herwint je vrijheid, omdat je niet meer vastzit aan je rookmomentjes.

Methoden

Er zijn een heleboel manieren om van het roken af te komen. Kies een methode die goed bij je past en waarvan je denkt dat je het gaat volhouden.

Je hoeft het niet helemaal op eigen kracht te doen, er zijn ook hulpmiddelen die je kunnen helpen. Zo zijn er middeltjes die je kunnen helpen van je geestelijke verslaving af te komen. Denk aan nicotinevervangers, zoals pleisters, kauwgum en zuigtabletten. Ook medicijnen die je via je huisarts kunt krijgen of acupunctuur of softlaser worden gebruikt om van het verlangen naar een sigaret af te komen.

Gedragstherapie

Je geestelijke verslaving kun je afleren met gedragstherapie. Dit dwingt je om na te denken over waarom je rookt (ontspanning, genot) en wat je kunt doen om datzelfde gevoel te bereiken zonder sigaretten. Een gedragstherapeut kan je hierbij helpen. Tegenwoordig bestaan er zelfs poliklinieken waar ze hulp bieden bij het stoppen met roken. Overigens kan het wel een aantal weken duren voordat je de positieve effecten merkt. Geef dus niet te snel op, je zult uiteindelijk echt baat hebben bij je nieuwe gezonde leefstijl.

Auteur 
  • Chantal van der Leest