Longontsteking bij kinderen

Pneumonie: een vervelende kinderziekte

Getty Images

Als je kind een longontsteking (pneumonie) heeft opgelopen, zijn de longblaasjes en de kleine vertakkingen van de longen ontstoken. De veroorzakers van een longontsteking zijn bacteriën of virussen. Bij jonge kinderen onder de vijf jaar komt pneumonie vaker voor.

Een gezond kind kan zonder moeite ademhalen. De ademfrequentie, dat is hoe vaak je per minuut in- en uitademt, verschilt flink per leeftijd. De gemiddelde ademfrequenties per leeftijd zijn:

Pasgeborenen 30-40/ minuut
0-5 jaar 25-30/ minuut
5-10 jaar 20-25/ minuut
10-15 jaar 15-20/ minuut
volwassenen 12/ minuut


Wat is een longontsteking?

Longontsteking (pneunomie) is bij kinderen een redelijk veelvoorkomende ziekte. Kinderen die een longontsteking krijgen, zijn van tevoren vaak nog helemaal gezond.
Tijdens de longontsteking worden kinderen vaak plotseling erg ziek. Ze krijgen een versnelde en hoorbare ademhaling. De koorts kan oplopen tot ruim boven de 39°. Dit is een typische longontsteking.

Een longontsteking kan ook minder heftig verlopen. Dan begint het minder plotseling. De koorts wordt niet zo hoog en de ademhaling is nog steeds rustig en nauwelijks hoorbaar. Als dit het geval is, voelt je kind zich ook minder ziek. Dit is een atypische longontsteking.

Typisch of atypisch: de oorzaak van de longontsteking is hierbij niet richtinggevend.

Oorzaken

Een longontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en alles wat daar tussenin zit. Een bekende verwekker die géén bacterie of virus is, is de Mycoplasma pneumoniae bacterie. Als de longontsteking van je kind is ontstaan door deze halfbacterie, leest de arts dit uit het ziektebeloop. De Mycoplasma pneumoniae bacterie wordt gekenmerkt door een typische huiduitslag. Bij volledig gevaccineerde kinderen onder de twee jaar wordt een longontsteking meestal veroorzaakt door een virus. Dan is antibiotica niet nodig en/of werkzaam.

Als de gehele longkwab is ontstoken, gaat het vaak om een pneumokokkenbacterie.

Diagnose

Met lichamelijk onderzoek kan de arts vaststellen of er sprake is van een longontsteking. Eventueel wordt er een bloedonderzoek gedaan of een röntgenfoto gemaakt. Op zo’n röntgenfoto is niet goed te zien welke bacterie de longontsteking veroorzaakt. Als kinderen verder gewoon gezond zijn, is foto- en bloedonderzoek niet nodig.

Als de arts vermoedt dat een RS virusinfectie de veroorzaker is, kan dit door onderzoek van het neusspoelsel worden aangetoond.

Behandeling

Als een bacterie de veroorzaker van de longontsteking is, geeft de arts antibiotica. Antibiotica bij een virus heeft geen zin. Het is niet altijd makkelijk om verschil te zien tussen een bacterielongontsteking en een viruslongontsteking. In deze gevallen wordt er toch antibiotica gegeven aan je kind.

Vaak ruimt het eigen lichaam de infectie op. Voldoende vocht binnenkrijgen is - zeker als je kind longontsteking heeft - erg belangrijk. Soms kan paracetamol helpen.

Kinderen die erg ziek zijn en zuurstof nodig hebben, worden opgenomen in het ziekenhuis.

Binnen twee weken moet je kind zijn opgeknapt. Na vier tot zes weken zijn kinderen gestopt met hoesten.

Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.

Auteur