Steeds meer ongeneeslijke COPD-patiënten

Getty Images

De verwachting is dat er binnen twintig jaar ruim 200.000 patiënten met de longziekte COPD bijkomen. Dit meldt het Longfonds in het kader van Wereld COPD-dag.

COPD is een chronische vernauwing van de luchtwegen die de ademhaling beperkt en wordt gekenmerkt door klachten van kortademigheid, hoesten en/of opgeven van slijm. De belangrijkste veroorzaker van deze ziekte is roken. Dat komt doordat tabaksrook het slijmvlies binnenin de luchtwegen irriteert en uiteindelijk onherstelbaar beschadigt.

Toename aantal patiënten

Het Longfonds verwacht een flinke toename van COPD-patiënten door de schadelijke gevolgen van roken. Deze uiten zich vaak pas vele jaren later. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 600.000 mensen met deze ongeneeslijke longziekte. De verwachting is dat er in 2040 ruim 800.000 patiënten zullen zijn.

Nieuw onderzoeksprogramma

Het Longfonds is onlangs een nieuw onderzoeksprogramma gestart om een doorbraak in de behandeling van COPD te versnellen. Onder leiding van professor dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut werken topwetenschappers uit de Verenigde Staten en Europa de komende vijf jaar aan een minilong, die is gemaakt van stamcellen uit de longen. Clevers: ‘Met deze minilongen kunnen we medicijnen testen die de stamcellen in de longen reactiveren. Daarnaast onderzoeken we of het herstelproces in de longen aangezet kan worden door gezonde stamcellen terug te plaatsen. We hopen over acht tot tien jaar een reguliere behandeling voor COPD-patiënten te hebben ontwikkeld.’ 

Auteur 
  • Mandy Hendriks
Bron 
  • Longfonds