zaterdag, 2 juli 2022

31 procent bezorg-sushi bevat te veel bacteriën

Op bijna een derde van de sushi van bezorgrestaurants zitten te veel bacteriën. Dit blijkt onderzoek van de Consumentenbond, waarbij 160 sushi-monsters werden onderzocht. De meeste van de aangetroffen bacteriën duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding. De versheid van de bezorg-sushi is in veel gevallen wel in orde.

De Consumentenbond bestelde bij 20 bezorgrestaurants in Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam vier soorten sushi. Bij elk restaurant werd op twee verschillende dagen dezelfde bestelling gedaan. In de test zaten 4 ketens, elk met 2 vestigingen in verschillende steden.

De sushi werd in een laboratorium onderzocht op bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is, op bacteriën die aantonen dat er niet hygiënisch gewerkt is en op ziekmakende bacteriën.

Vuile handen en snijplanken

Van de 20 onderzochte bezorg-sushi-restaurants scoren er 9 onvoldoende op hygiëne. Dit wordt vaak veroorzaakt door het werken met vuile handen en snijplanken. Bij drie restaurants was de versheid ver onder de maat, de sushi is in die gevallen waarschijnlijk te warm of te lang bewaard.

Beste en slechtste in Leiden

Zowel het beste als het slechtst scorende restaurant zitten in Leiden: SushiPoint Leiden krijgt een 9,6 en Sushi Time Leiden een 2,5. Bij Sushi Time Leiden is de sushi niet hygiënisch klaargemaakt én niet vers. Op twee van de acht onderzochte sushimonsters van Sushi Time Leiden zit bovendien een ziekmakende bacterie.

SushiPoint scoort met beide vestigingen (Breda en Leiden) uitstekend en ook van Shabu To Go behalen beide locaties (Amersfoort en Rotterdam Coolsingel) goede scores. Het beeld bij Sumo Sushi Express is wisselend. De locatie in Breda eindigt op de tweede plaats, terwijl de vestiging in Groningen maar net een voldoende krijgt. Ook de onderzochte locaties van Sushi Time scoren uiteenlopend: Amersfoort scoort een 6,7 terwijl Leiden dus onderaan eindigt met een 2,5.

All-you-can-eat-sushi

In 2015 onderzocht de Consumentenbond all-you-can-eat sushi. Van de 160 onderzochte monsters bevatte 64 procent destijds teveel bacteriën en geen enkel restaurant had zowel de hygiëne als de versheid op orde. De hoogstscorende restaurants behaalden maar net een voldoende (5,9).

Bron(nen):