woensdag, 17 augustus 2022

Nieuwe ‘superbacterie’ rukt op naar Nederland

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben een bacterie ontdekt, die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dit meldt het AD.

De bacterie ‘staphylococcus epidermidis’ komt voornamelijk voor bij zwaar verzwakte mensen. De meeste slachtoffers wordt gemaakt op de intensive care van ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers heeft de bacterie zich ontwikkeld door het toenemende gebruik van antibiotica

Nederland

De ‘superbacterie’ werd voor het eerst in Australië waargenomen en is ook gesignaleerd in onze omringende landen: Engeland, Duitsland, België en Frankrijk. 'Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat we die bacterie hier niet zouden hebben', vertelt Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. 'We zijn geen eiland, dus ik ga ervan uit dat we die in Nederland gaan vinden of al gevonden hebben.'

Gevolgen

Normaal gesproken beschermt de bacterie ‘staphylococcus epidermidis’ de huid. Zij wordt pas gevaarlijk als zij in de buurt komt van kunststof implantaten, zoals een kunstknie, kunststof bloedvaten of katheters die in de bloedbaan liggen. Volgens het onderzoek kan de bacterie leiden tot relatief kleine huid- en zachte weefselbesmettingen, maar voornamelijk levensbedreigende infecties zoals bloedvergiftiging en endocarditis (een zeldzame ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen). 

Volgens hoogleraar Friedrich moet medisch personeel voorzichtiger omgaan met mensen die de veelvoorkomende bacterie dragen. 'Nu denken we als we zo'n patiënt hebben in de meeste gevallen niet na over isoleren, zoals we bij de ziekenhuisbacterie MRSA wél doen.' Dit kan echter de verspreiding wel voorkomen.

Bron(nen):