Ontdooien en restjes bewaren, hoe doe je dat?

Getty Images

Soms gaan we vlees klaarmaken dat nog niet helemaal ontdooid is. Volgens mijn vriend kan dat geen kwaad, maar mij lijkt het niet fris. En het gebeurt wel eens dat we een restje eten in de koelkast zetten dat nog niet op kamertemperatuur is. Is dat slecht voor de koelkast of slecht voor het eten?

Marianne

Patricia Schutte, voedingsdeskundige
 
Vlees wat nog niet helemaal ontdooid is, kun je wel gaan bakken. Het is dan wel even opletten dat het product door en door verhit wordt. Maar als je zorgt dat je het goed gaar bakt, zijn de eventuele ziekmakende bacteriën dood en kan het inderdaad geen kwaad. Maar of het lekker is?Het vlees stoomt dan gaar in zijn eigen dooivocht en dat kan wel afbreuk doen aan de smaak. Wat dat betreft kun je het stukje vlees toch beter eerst helemaal laten ontdooien in de koelkast. Ontdooien in de koelkast is trouwens ook nog eens goed voor het milieu, omdat de koelkast door de bevroren producten een tijdje vanzelf koel blijft.
 
Overgebleven etenswaren van de warme maaltijd kun je het beste snel af laten koelen tot kamertemperatuur, omdat anders de temperatuur in je koelkast te veel schommelt. Zet je iets warms in de koelkast dan kan de koelkast dat niet meteen bijbenen en worden alle andere producten in de koelkast ook net iets warmer. Hierdoor kan de houdbaarheid van bijvoorbeeld melk, vleeswaren, of wat er verder in je koelkast staat, ook teruglopen. Maar voor het kliekje zelf is het ook weer niet goed om langer dan 2 uur buiten de koelkast te staan. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Hierna kun je ze nog 2 dagen in de koelkast bewaren.