woensdag, 27 mei 2020

'Taugé waarschijnlijk EHEC-bron'

BAARN - Taugé en andere spruiten van gekiemde groente als erwten, linzen en bonen worden gezien als de mogelijke verspreidingsbron van de agressieve EHEC-bacterie in Duitsland. Dat heeft de minister van Landbouw van deelstaat Nedersaksen, Gert Lindemann, bekendgemaakt.

Definitief bewijs van een laboratorium ontbreekt nog. Maar volgens de regionale autoriteiten zijn de aanwijzingen zó overduidelijk, dat het ministerie burgers aanraadt voorlopig geen verdachte producten meer te eten.

Een bedrijf bij de plaats Uelzen in het oosten van Duitsland zou de besmette producten in de handel hebben gebracht. Een medewerker van het bedrijf lijdt aan EHEC. Het bedrijf leverde de producten via tussenhandelaren aan bedrijven in Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommern, Hessen en Nedersaksen.

Gesloten
Het bedrijf is inmiddels gesloten, meldt de Duitse overheid in een persconferentie. De firma uit die plaats zou in relatie staan met de besmettingen die vooral in Lübeck opdoken. Minstens 17 EHEC-patiënten hadden gegeten in restaurant Kartoffelkeller in Lübeck.

Japan
De eigenaar zegt dat hij niet gelooft dat de oorzaak van de besmetting bij hem ligt, maar had de uitslag van onderzoek nog niet binnen. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan. De zware EHEC-epidemie heeft in Europa inmiddels 22 levens geëist.

Bron(nen):