donderdag, 24 juni 2021

Vakantiegangers opgelet: spoel je kranen door bij thuiskomst

Vakantiegangers die weer thuiskomen lopen een verhoogd risico op een legionella-infectie. Hiervoor waarschuwt ondernemersorganisatie Techniek Nederland. Volgens de organisatie zijn veel Nederlanders niet op de hoogte van de gevaren van kranen die langer dan een week niet gebruikt zijn.

Het advies is dan ook om bij terugkomst alle koud- en warmwaterkranen minstens een minuut door te spoelen, de douche zelfs 4 à 5 minuten. Omdat het water in de leidingen stilstaat kan de temperatuur van het water al snel boven de 25 graden uitkomen, wat ideaal is voor een legionellabacterie.

Honderden meldingen van legionellabesmettingen

De bacterie kan vermoeidheid, longontsteking en hevige griep veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan een legionella-infectie zelfs fataal zijn. Volgens Techniek Nederland zijn er jaarlijks honderden meldingen van legionellabesmettingen en zouden er in werkelijkheid nog veel meer voorkomen.

Het RIVM relativeert de tips van de organisatie. Volgens legionellaspecialist Petra Brandsema zitten de bacteriën, als ze er zijn, ook in de zogenaamde biofilm aan de binnenkant van leidingen en tuinslangen. "Spoelen is altijd goed, maar je haalt niet alles eruit", aldus Brandsema tegen NOS.nl. Ook weet het RIVM niet of de kranen thuis een belangrijke bron zijn van besmettingen.

 

Bron(nen):
  • nos.nl