zondag, 9 mei 2021

Bang in het donker

Manieren om angst weg te nemen

Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of veel spanning kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. Gelukkig zijn er veel manieren om die angst te verminderen of weg te nemen.

Kleine oplossingen kunnen al snel zorgen voor een betere nachtrust van uw kindje. Denk bijvoorbeeld eens hier aan:

  • Laat uw kind voor het slapen niet naar angstaanjagende tv-programma's of films kijken. Lees ook geen verhaaltjes voor die uw kind als eng kan ervaren. Ga af op het karakter van uw kind en luister goed naar wat hij of zij zelf aangeeft.
  • Als uw kind een drukke of emotionele dag heeft gehad, kunt u in plaats van een boekje lezen ook gewoon de dag met hem of haar bespreken. Zo neemt u eventuele spanningen weg en kan uw zoon of dochter rustig in slaap vallen. Bovendien krijgt uw kind zo minder snel een nachtmerrie. In onze dromen verwerken we namelijk onze gevoelens van overdag.
  • Kinderen vinden het vaak prettig wanneer hun slaapkamerdeur op een kier blijft staan. Als ouder kunt u een zwakke lamp op de gang laten branden. Bijkomend voordeel is dat als uw kind wakker wordt door bijvoorbeeld een nachtmerrie, hij of zij naar u toe kan komen omdat de weg naar uw slaapkamer gemakkelijk te vinden is.
  • Een leuk idee is een klein verlicht aquarium op de slaapkamer van uw kind. Onderzoek toont aan dat het kijken naar vissen een rustgevende werking heeft en zelfs bloeddrukverlagend werkt. Slaapt uw kind eenmaal, vergeet dan niet de aquariumverlichting uit te schakelen om het natuurlijke dag- en nachtritme van de vissen te bewaken.
  • Ook zijn er speciale nachtlampjes verkrijgbaar die u in het stopcontact kunt steken. Deze lampjes verspreiden een zwak licht, zodat de lichtgloed uw kind niet wakker houdt.
  • Creëer een veilige en vertrouwde sfeer in de slaapkamer van uw kind. Verander de inrichting zo min mogelijk en zorg dat de slaapkamer niet vol staat met spulletjes. Een opgeruimde, rustig ogende kamer geeft ontspanning. Losslingerend speelgoed kan in het donker in de ogen van uw kind veranderen in een monster. Ook bijvoorbeeld een poster of schilderijtje kan hem of haar 's nachts bang maken.
  • Lievelingsknuffels of een knuffeldekentje in bed werken vaak prima om uw kind gerust te stellen. Net als even knuffelen met uw kind vlak voor u het licht uitdoet.