Goede voornemens houd je samen makkelijker vol

Getty Images

Of je goede voornemen nu afvallen, stoppen met roken of meer bewegen is, de kans dat je erin slaagt is drie keer zo groot als je partner hetzelfde doel wil bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek van University College London onder ruim 3700 stellen.

De onderzoekers analyseerden gegevens over 3722 gehuwde of samenwonende koppels van 50 jaar en ouder uit de English Longitudinal Study of Ageing, een studie die een groot aantal volwassenen omvat. Ze selecteerden vrijwilligers die bij aanvang van de studie minstens één ongezonde gewoonte of eigenschap hadden, zoals roken, te weinig bewegen of overgewicht. Vervolgens bekeken de onderzoekers of de deelnemers in de daaropvolgende vier jaar stopten met roken, actiever werden of afvielen.

Samen gezonder

Ze ontdekten dat bij stellen waarbij er één voor een gezondere leefstijl koos, de ander eerder geneigd was om daar ook voor te kiezen. Een man of vrouw die altijd al gezond leefde, had ook wel een positieve invloed op zijn of haar wederhelft, maar het effect was het grootst als een van de twee van een ongezonde leefstijl overstapte op gezondere gewoontes.

Zo stopten rokers twee keer zo vaak als ze samenleefden met een niet-roker. Rookte hun partner eerder wel, maar besloot deze te stoppen, dan kozen deze rokers er tien keer zo vaak voor samen te stoppen met roken.

Omgeving helpt

“Steun van iemand uit je nabije omgeving lijkt te helpen”, aldus onderzoeker Sarah Jackson.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Jama Internal Medicine.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • BBC