Rozijnen net zo goed als sportreep

Getty Images

BAARN - Rozijnen kunnen duursporters een zelfde energieboost geven als sportgels of -repen. Daarmee vormen ze een natuurlijke en goedkopere energiebron, stellen onderzoekers van de California-Davis University.

De onderzoekers voerden drie experimenten uit met hardlopers, tussen ieder experiment zaten zeven dagen. De hardlopers kregen tijdens de experimenten rozijnen, een energiereep of water. In een loop van 80 minuten moesten zijn hun glycogeenvoorraden opmaken, daarna volgde een 5 kilometerrun.

Resultaten
De hardlopers die rozijnen of een sportreep genuttigd hadden liepen de 5 kilometer gemiddeld een minuut sneller, dan degene die alleen water gedronken hadden. Daarnaast zorgden de energiebronnen ervoor dat de lopers meer koolhydraten verbranden.

Voedingsstoffen
"Rozijnen zijn een goed alternatief voor sportrepen. Ze zitten vol vezels en voedingsstoffen als ijzer en kalium. Daarbij bevat het geen suiker of kunstmatige smaak- of kleurstoffen", aldus voedingswetenschapper James Painter van de California Raisin Marketing Board.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Bron 
  • Medical News Today