Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Blaasontsteking blijft te behandelen met antibiotica

UTRECHT - De bacterie die blaasontsteking veroorzaakt, is de afgelopen vijf jaar wereldwijd steeds minder gevoelig geworden voor antibiotica. Maar niet in Nederland.

Dit komt doordat Nederlandse huisartsen de richtlijnen voor de behandeling van blaasontsteking goed naleven, zo blijkt uit een onderzoek van het Nivel en Maastricht Universitair Medisch Centrum in The Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

"Dit is goed nieuws voor vrouwen, bij wie urineweginfecties ruim vijf maal zo vaak voorkomen als bij mannen", zegt epidemioloog en huisarts Gé Donker.

Kuur afmaken
Om resistentie van de bacterie escherichia coli tegen antibiotica te blijven voorkomen, is het volgens de onderzoekers van belang dat artsen de richtlijnen blijven toepassen.

Voor patiënten is het belangrijk om de instructies van de huisarts goed op te volgen en de antibioticakuur af te maken, óók als de klachten al over zijn.

Bron(nen):