donderdag, 21 oktober 2021

Cranberrysap helpt niet bij blaasontsteking

BAARN - Cranberrysap lijkt niet te beschermen tegen blaas- en nierinfecties. Dat blijkt uit een bijgewerkte review in de Cochrane Library.

De onderzoekers bestudeerden de meeste recente studies en vonden dat vrouwen met terugkerende urineweginfecties weinig tot geen baat hadden bij cranberrysap.

Bessen
Cranberry’s worden vaak gebruikt om blaasproblemen te voorkomen. Het is echter niet helemaal duidelijk waarom deze bessen beschermen tegen een infectie. Sommige wetenschappers denken dat verschillende suikers en flavanolen er voor zorgen dat bacteriën niet blijven plakken aan de wanden van de urineweg.

Review
Verschillende overzichtsartikelen zijn gepubliceerd over dit onderwerp in de Cochrane Library. In de laatste review uit 2008 concludeerden onderzoekers dat cranberry's een klein effect hebben bij het voorkomen van terugkerende urineweginfecties.

Bij deze update zijn 24 nieuwe onderzoeken betrokken bij in totaal 4.473 mensen. Er werd gekeken naar het effect van cranberrysap en cranberrytabletten in vergelijking met placebo's. Om een enigszins positief effect van het sap te hebben, moeten vrouwen minimaal twee glazen per dag drinken over een hele lange periode. Dus, stellen de onderzoekers, biedt het sap onvoldoende bescherming.

Werkzame stof
Volgens de onderzoekers is het niet nodig om nog meer onderzoek uit te voeren naar het effect van cranberrysap. "Veel studies vonden geen effect. En als er al een effect gevonden werd was het klein", aldus hoofdonderzoeker Ruth Jepson van de University of Stirling. "Onderzoek naar andere cranberryproducten is misschien nog wel nuttig, maar alleen bij vrouwen met terugkerende blaasontstekingen. Daarbij moet het product wel voldoende van de werkzame stof bevatten."

Bron(nen):