woensdag, 27 januari 2021

'Test bij blaasontsteking niet verfijnd genoeg'

Bij ongeveer een kwart van de vrouwen met symptomen van een blaasontsteking, vindt een test geen bacteriën in de urine of blaas. Zo'n test zou dan ook niet altijd nodig zijn.

Dat stellen onderzoekers van de University of Miami Miller School of Medicine in Florida. Bij vrouwen met een brandend gevoel bij het plassen of die vaak moeten toiletteren worden lang niet altijd bacteriën aangetroffen in de urine.

Test
Deze bevindingen suggereren dat de huidige testen niet verfijnd genoeg zijn om de aanwezigheid van kleine hoeveelheiden bacteriën in de blaas aan te tonen. Daarbij is het ook mogelijk dat de symptomen niet worden veroorzaakt door een blaasontsteking, maar door een infectie aan of in de urinebuis.

"Ons onderzoek laat zien dat een urinekweekje niet altijd nodig is", legt onderzoeker Thomas Hooton uit. "Daarbij worden vrouwen vaak direct behandeld, omdat de test twee dagen op zich laat wachten." Volgens de onderzoeker is het nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor de symptomen van een urineweginfectie worden veroorzaakt. Daarom is meer onderzoek nodig.

Onderzoek
Bij de studie waren 226 vrouwen betrokken. Bij alle vrouwen werd een normaal urinemonster en een urinemonster rechtstreeks uit de blaas bestudeerd. Alleen de bacterie E. coli werd vaak in beide urinemonsters aangetroffen. andere bacteriën waren niet aanwezig in zowel het normale urinemonster als het monster uit de blaas. Hooton: "E. coli veroorzaakt waarschijnlijk dus de meeste infecties."

De studie is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Bron(nen):
  • WebMD