woensdag, 27 januari 2021

Urine voorspelt fitheid en sterftekans

GRONINGEN - Urine die over een hele dag is verzameld, levert belangrijke informatie over iemands conditie of leefstijl.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van nefroloog Gerjan Navis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Urine blijkt belangrijke gegevens te geven over iemands gezondheid. Zo kan het bepaalde ziekten in het lichaam aantonen zoals diabetes of nierziekte. Volgens de onderzoekers zijn bepaalde bestanddelen van urine een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans. 

"Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen aan een leefstijl en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen."

Via de urine verwijdert het lichaam verschillende stoffen uit het lichaam, maar urine bestaat niet alleen uit afvalstoffen. Het bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft, zoals zouten, resten van medicijnen en water. De 24-uurs urine geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon.

Kwetsbare mensen
Onderzoek van 24-uurs urine biedt de mogelijkheid om te meten of iemand kwetsbaar is of tegen een stootje kan en hoe dat samenhangt met voeding. Op deze manier kunnen kwetsbare mensen vroegtijdig geïdentificeerd worden en kunnen gericht leeefstijladviezen gegeven worden.

Deelnemers aan het grootschalige LifeLines-bevolkingsonderzoek naar gezond ouder worden, leveren ook 24-uurs urine in. Inmiddels is van ruim 100.000 deelnemers de 24-uurs urine verzameld. Dat geeft onderzoekers unieke mogelijkheden om bijvoorbeeld voedingspatronen verder te analyseren.

Trefwoorden:
Bron(nen):