Spontaan een blauwe vinger

Paroxismaal vingerhematoom

Pijnlijke vinger
Getty Images

Au! Plotseling heb je vanuit het niets een pijnlijke en blauwe vinger zonder dat je hem hebt gestoten of ergens tussen hebt gekregen. Wat het is? Het heet het paroxismaal vingerhematoom. Een aandoening die best vaak voorkomt, vrij onschuldig is en vanzelf weer overgaat.

Wat is het paroxismaal vingerhematoom?

Het paroxismaal vingerhematoom - ook wel vingerapoplexie of het achenbachsyndroom genoemd - is een aandoening die regelmatig voorkomt. In het Engels wordt het 'blue finger' genoemd en dat is precies wat er aan de hand is: een blauwe vinger. Deze bloeduitstorting ontstaat spontaan aan de kant van de handpalm en de vingertop blijft vaak wel de normale kleur. In de meeste gevallen is er even sprake van een hevige en pijnlijke steek. Vervolgens zwelt de vinger op, voelt stijf en gespannen aan. In sommige gevallen is er sprake van gevoelloosheid in de vinger.

Hoe ontstaat het?

In de meeste gevallen wordt er geen oorzaak gevonden voor het paroxismaal vingerhematoom. Het kan ontstaan bij het tillen van een zware tas met boodschappen of het oppakken van iets, maar ook gewoon zonder enige aanleiding. Gedacht wordt dat het gaat om verzwakte bloedvaatjes die spontaan stuk gaan. Er is geen sprake van een afgesloten ader of een storing in de bloedcirculatie. Verder blijkt het vaker voor te komen bij vrouwen - en dan vooral van boven de 50 jaar - dan bij mannen.

Behandeling van het paroxismaal vingerhematoom

Het is niet nodig om met een paroxismaal vingerhematoom de huisarts te bezoeken. Ook een behandeling is niet nodig. Om zwelling tegen te gaan, kun je eventueel een warmwaterbadje nemen. Na een paar uur neemt de pijn vaak af en de blauwe verkleuring verdwijnt binnen drie dagen tot een week. Indien nodig kun je een pijnstiller nemen. De aandoening kan vaak terugkomen. Sommige mensen hebben er regelmatig last van.

Vaak wordt het paroxismaal vingerhematoom door elkaar gehaald met het fenomeen van Raynaud. Bij Raynaud kunnen de vingers ook blauw, wit en rood worden. Ook van deze hematologische aandoening is de precieze oorzaak nog onduidelijk. Maar wel staat vast dat koud weer de symptomen verergert en dat er een relatie is met stress en heftige emoties.

Auteur 
Bron 
  • Medisch Contact
  • MAX Vandaag