Bloedgroep bij orgaandonatie

Getty Images

Onderstaande vragen houden mij al een tijdje bezig en ik heb nog geen duidelijk antwoord kunnen vinden.

Moet de bloedgroep van donor en ontvanger altijd overeenkomen of zijn er uitzonderingen?


Bij wat voor ziektes of aandoeningen mag je niet doneren?

W. Adelaars

Marije Huijgen, transplantatiecoördinator bij het LUMC

Getty Images
De bloedgroep tussen donor en ontvanger hoeft niet per se overeen te komen. Zoals je op de tekening kunt zien kan een donor met bloedgroep O organen schenken aan ontvangers met bloedgroep A, B en AB, maar natuurlijk ook bloedgroep O. Een donor met bloedgroep AB kan alleen maar een orgaan schenken aan een ontvanger met bloedgroep AB. Donoren met bloedgroep A kunnen organen schenken aan ontvangers met bloedgroep A of AB. Donoren met bloedgroep B kunnen organen schenken aan ontvangers met bloedgroep B of AB.
 
Er zijn een aantal ziekten waarbij het niet mogelijk is om organen en weefsels te doneren zoals bij onbehandelde bloedvergiftiging en bepaalde actieve virussen in het bloed (hondsdolheid en kwaadaardige uitgezaaide tumoren). Bij deze laatste ziekte is het vaak wel mogelijk om hoornvliezen te doneren.

Per persoon wordt er heel goed gekeken of donatie nog mogelijk is en daarom is het ook zinvol dat mensen met een ziekte of medicijngebruik zich laten registreren als donor.
Mocht je nog meer informatie willen dan kun je het Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie bekijken en de vraagbaak van de Transplantatiestichting.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!