Emoties bij borstkanker

Hoe nu verder?

Getty Images

De diagnose borstkanker kan je het gevoel geven dat je wereld op zijn kop staat. Niet alleen jij, maar ook je omgeving moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoe kun je dat het beste aanpakken?

Vooral in het begin zullen emoties de overhand hebben. Sommige mensen worden boos over wat hun overkomt, of ze zijn juist somber. Ook angst en verdriet komen veel voor. Hoe je je voelt, kan per persoon sterk verschillen.

Emotionele achtbaan

Veel patiënten krijgen het gevoel dat ze geen grip meer hebben op de situatie. Er zijn verschillende manieren om uit die emotionele achtbaan te stappen.

 • Laat je emoties gaan. Soms kan het enorm opluchten om gewoon een stevig potje te huilen.
 • Praat er over met anderen. Met je partner of vrienden, of juist lotgenoten, want die weten precies hoe je je voelt. Ook schrijven kan helpen. Misschien kun je zelfs wel een blog beginnen?
 • Wees wijs. Verdiep je in je ziekte en maak zelf met je arts beslissingen over het verloop. Blijf niet zitten met vragen, maar schrijf ze op en stel ze aan je arts of verpleegkundige.
 • Zorg goed voor jezelf. Je uiterlijk verandert al zo sterk door chemotherapie of een mogelijke amputatie. Gebruik dat als een reden om jezelf extra te verwennen. 
 • Zoek afleiding. De hele dag zitten kniezen, verandert niks aan de situatie. Blijf dus de dingen doen waar je van geniet, of begin juist die cursus waar je nooit tijd voor had. Mocht je de mogelijkheid hebben: sporten geeft positieve energie!

Het is vrij normaal dat goede en slechte dagen elkaar afwisselen. Maar als je merkt dat je wekenlang alleen maar somber bent, of dat je een stukje steun mist uit je omgeving, zoek dan professionele hulp. Via je huisarts kun je in contact komen met een hulpverlener.

Zo moe

Tijdens de behandeling, maar ook lang na genezing, kun je je ernstig vermoeid voelen. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Maar dat dat grote invloed kan hebben op je leven, is duidelijk.

Werk en vrienden kosten veel energie, dus het kan zijn dat je dat gedeeltelijk moet opgeven. De vermoeidheid gaat niet zomaar weg, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan.

 • Ken je grenzen. Weet wanneer je behoefte hebt aan rust en houd daar rekening mee als je plannen maakt. Jammer van dat tweede feestje op die zondag, maar je weet dat je maandag flink moet boeten voor die extra inspanning.
 • Accepteer die grenzen. Het is vervelend dat je niet meer kan doen wat je wil doen. Maar als je een dagelijks gevecht aangaat met je grenzen, gaat al je energie op aan die strijd. 
 • Zorg voor ritme. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen helpt je lichaam om een goed slaap/waakritme te krijgen. 
 • Houd een gezonde leefstijl aan. Juist als je lichaam het zwaar te verduren heeft, kan gezonde voeding en genoeg beweging helpen. 

Mensen in je omgeving

Er zijn een heleboel verschillende manieren om met ziekte om te gaan. Je zult dus ook merken dat mensen in je omgeving er heel anders op kunnen reageren. En dat is niet altijd de manier waarop je gehoopt had dat ze zouden reageren.

 • Wees open naar anderen. Het kan erg opluchten om je partner, familie en vrienden te vertellen hoe je je voelt. Dat geeft hen ook weer de kans om met jou te praten over hoe zij zich voelen.
 • Schrijf erover. Soms kan het moeilijk zijn om je gevoelens tegen je partner of goede vriend te uiten. Schrijf het dan op in een dagboek, dat hij of zij ook mag lezen. Zo kun je het ijs breken.
 • Omschrijf je emoties. Zeg het gewoon als je een slechte dag hebt. Vrienden weten zo een beetje waar ze aan toe zijn.

Hoe vervelend het ook is, er zijn altijd mensen die je het liefste beter willen zien. Terwijl jij nog zit met de onzekerheid over mogelijke terugkeer of vermoeidheid, stomen zij alweer op volle kracht vooruit.

Probeer toch eerlijk te zijn over hoe de situatie ervoor staat. Uiteindelijk zullen de meeste mensen blij zijn dat je ze in vertrouwen neemt.