maandag, 4 juli 2022

Libido verdwenen door kanker

Vanwege mijn borstkanker en de chemo- en hormoonkuur en de bestraling die gebruikt zijn om de ziekte te behandelen, is mijn libido verdwenen. Mijn man en ik hebben hierdoor minder seks, iets waar hij rekening mee houdt.

Heb ik er baat bij als ik dit probleem bespreek met een seksuoloog? Of is hier ook medicatie voor te krijgen?
Anoniem

Henriëtte Schoones, seksuologe

Het feit dat je nu niet in staat bent op seksueel vlak iets te beleven, is heel normaal. De meeste vrouwen die borstkanker hebben gehad en dezelfde behandeling als jij hebben ondergaan, hebben gedurende een lange periode geen seksualiteitsbeleving.

De kanker en de behandeling hebben een grote impact op het leven zelf, de relatie, het lichaamsbeeld enz. Na de diagnose en de behandeling van borstkanker zit seks vaak niet in het hoofd.

Je hebt een periode dat het leven meer overleven is, dan zit seks niet in het hoofd, maar er is juist wel behoefte aan andere vormen van intimiteit zoals genegenheid, geborgenheid en veel knuffels. Ik hoop wel dat deze vormen van intimiteit in je relatie aanwezig zijn.

Er bestaan geen medicijnen om weer meer seksuele beleving te voelen.

Mijn ervaring vanuit de praktijk is dat het heel prettig kan zijn om met een seksuoloog NVVS hierover te praten en stapje voor stapje de seksuele relatie weer op te bouwen. Deze gesprekken kunnen zeker weer bijdragen aan een positieve seksualiteitsbeleving. Naast individuele gesprekken is het ook belangrijk je man op een gegeven moment bij deze gesprekken te betrekken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
 
Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.