vrijdag, 23 oktober 2020

'Aantal maagbloedingen door bezuinigingen gestegen'

Het aantal maagbloedingen bij risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent gestegen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Sinds 1 januari 2012 worden maagzuurremmers alleen nog vergoed bij chronisch zieken. Iedereen die de middelen meer dan een half jaar gebruikt, hoeft alleen de eerste verstrekking te betalen en krijgt de rest vergoed. Andere gebruikers moeten alles zelf betalen. De eerste keer is dat zo'n 13 euro, daarna zo'n 7 euro per maand.

Maagbloeding
In 2012 kregen naar schatting 2600 risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruikten een maagbloeding. Dat zijn er 360 meer dan in 2011, meldt het instituut.

Volgens het instituut is de stijging te wijten aan de beperking van de vergoeding. "Het lijkt erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen", aldus IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel.

"Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed. Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna 400 mensen die een maagbloeding krijgen."

Het onderzoek naar de onnodige maagbloedingen werd medegefinancierd door het biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat zelf ook maagbeschermers op de markt brengt.