Is omeprazol slecht bij langdurige inname?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: is de maagzuurremmer omeprazol slecht bij langdurige inname?

Ik (vrouw, 85 jaar) gebruik al jaren omeprazol 20 mg vanwege een breuk in het middenrif. Nu heeft mijn dokter mij aangeraden de dosis te verdubbelen. Maar ik lees dat omeprazol niet goed is bij langdurige inname. Wat nu?

Antwoord:

Omeprazol is een populair en effectief middel tegen maagklachten. Maagpillen als omeprazol werken goed en meestal zonder bijwerkingen. Bij langdurig gebruik kan soms vitaminetekort ontstaan en loop je een grotere kans op botontkalking of een infectie. Bij een breuk in het middenrif, zoals u hebt, kun je vaak niet zonder een maagmiddel. De afsluiting tussen de slokdarm en de maag werkt dan niet goed meer, waardoor maagzuur omhoogkomt. Het gebruik van 20 mg per dag is een normale onderhoudsdosering. Als dat onvoldoende effectief is, kan de dosering worden verhoogd. Maar er zijn ook andere ‘medicijnen’ die u kunt proberen: losse kleding dragen, het hoofdeinde van het bed omhoog zetten, stoppen met roken, afvallen bij overgewicht en het vermijden van eten en drinken die last geven.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine