Klopt de prijs van mijn maagmedicijn?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Apotheek
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: klopt de prijs van mijn maagmedicijn?

Ik heb het maagmedicijn Losec voorgeschreven gekregen van de huisarts. Voor dertig stuks heb ik zelf €35,25 moeten betalen. Klopt dit wel?

De kosten van medicijnen zijn niet altijd makkelijk te begrijpen. De prijs is opgebouwd uit een bedrag voor het medicijn (de materiaalkosten) en daarbovenop een bedrag voor de diensten van de apotheek (het aflevertarief). Dat laatste is afhankelijk van de situatie. Als je het middel voor de eerste keer krijgt, zijn de apothekerskosten hoger dan bij een vervolgrecept. Ook als de apotheek een middel zelf maakt, geldt een ander tarief. En om het helemaal ingewikkeld te maken: elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen afspraken met de apotheek over wat een medicijn mag kosten. Uw maagmedicijn wordt alleen maar vergoed bij langdurig gebruik. Als u het maar één keer krijgt voorgeschreven, betaalt u het hele bedrag zelf. Daarover hoort u dan wel uitleg te krijgen. Dit heet een ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. U kunt dit medicijn in lage doseringen ook als zelfzorgmiddel bij apotheek of drogist kopen, u bent dan waarschijnlijk voordeliger uit. Op www.medicijnkosten.nl kunt u zelf controleren wat een middel kost.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine