Middenrifbreuk

Getty Images

Een middenrifbreuk (hiatusbreuk) komt vaak voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De oorzaak is niet precies bekend.

Een middenrifbreuk komt vaak voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De oorzaak is niet bekend, maar een middenrifbreuk heeft waarschijnlijk iets te maken met verzwakking van de weefsels die het spijsverteringskanaal ondersteunen.

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat daarna door de slokdarm verder. De slokdarm loopt via een opening in het middenrif (diafragma) naar de buikholte; medische benaming: oesofageale opening. De slokdarm gaat over in de maag, net onder het middenrif.

Een hiatusbreuk treedt op wanneer een gedeelte van de bovenmaag door een breuk in het middenrif in de borstholte uitstulpt. Er zijn uiteenlopende symptomen, afhankelijk van de grootte en de plaats van de breuk. Brandend maagzuur, pijn op de borst, boeren en moeite met slikken zijn kenmerken van een middenrifbreuk.

Gewichtsverlies en het stoppen met roken verminderen de symptomen van een middenrifbreuk. Vermijd ook zware maaltijden en ga na het eten niet liggen. Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven en soms is het noodzakelijk de breuk operatief te herstellen. Bij volwassenen zijn het ouder worden, zwaarlijvigheid en roken risicofactoren voor het ontwikkelen van een middenrifbreuk.

Auteur 
  • Redactie