Is er een alternatief voor simvastatine?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw op strand
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: is er een alternatief voor simvastatine?

Sinds kort moet ik van de dokter een cholesterolverlager slikken, maar ik reageer daar niet goed op. Weet u een alternatief, liefst op homeopathische basis? Ik gebruik nu simvastatine 40 mg.

Er zijn genoeg alternatieven die minder of geen bijwerkingen hebben. Cholesterolverlagers op homeopathische basis raad ik niet aan. Er was een paar jaar geleden een hype: rode gist rijst. Uit meerdere studies bleek echter dat dit middel ook citrinine bevat. In een hoge dosis kan dat nierfalen veroorzaken. In rode gist rijst is de verhouding tussen de vulstof (waaronder citrinine) en de werkzame stof niet te controleren. Daardoor weet u niet hoeveel u mag en moet slikken voor het gewenste effect. Daarnaast kunnen rode gist rijst-tabletten dezelfde bijwerkingen geven als statines.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond juni 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond