Een verhoogd cholesterol door de overgang?

Getty Images

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Ook je cholesterol kan ongemerkt stijgen. Zit je in de overgang? Laat dan je cholesterolgehalte eens door je huisarts meten.

Helaas weten maar weinig vrouwen dat de overgang samenhangt met een verhoogd cholesterol. Slechts 10 procent van de vrouwen noemt cholesterol als iets om op te letten tijdens de overgang. En maar een derde van de artsen controleert het cholesterolgehalte bij vrouwen boven de 45 jaar.

Oestrogeen

Als vrouw kun je zelf eenvoudig stappen nemen om een gezond cholesterol te houden en daarmee helpen hart en bloedvaten gezond te houden.

Wat is het verband? Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid van het geslachtshormoon oestrogeen in het lichaam. Dit veroorzaakt een aantal belangrijke veranderingen.

Hoe die veranderingen een verhoogd cholesterol kunnen veroorzaken is een ingewikkeld verhaal. Maar het komt in feite hier op neer: er ontstaat een verschuiving van het vetgehalte en de vetopslag in het lichaam. Het vet verschuift bij vrouwen van het onderlichaam (peervorm) naar het bovenlichaam (appelvorm).

Deze vetopslag in de buik wordt gezien als risico voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Dit komt omdat de veranderde vetopslag het totaal cholesterol en met name het slechte (LDL) cholesterol en de triglyceriden verhoogt en het goede (HDL) cholesterol verlaagt.

Cholesterolgehalte controleren

Waarom weten we dit niet? Men beschouwt een verhoogd cholesterol meestal als een mannenprobleem. Terwijl het verband tussen de overgang en cholesterol wel goed onderzocht en beschreven is.

Artsen en patiënten zijn vaak meer gericht op andere verschijnselen van de overgang, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Daarom controleren artsen nauwelijks het cholesterolgehalte bij vrouwen.

Het probleem is dat je het niet merkt als het cholesterol in je bloed stijgt. Dus als je het cholesterol niet laat meten, weet je ook niet of het verhoogd is.

Auteur