3 nieuwe ontwikkelingen rond corona

Nieuwe zelftest, meer mensen herhaalprik en een supervaccin

Getty Images

Met het wegvallen van de coronamaatregelen, zou je het bijna vergeten, maar het coronavirus is nog steeds in het land. Drie nieuwe ontwikkelingen op een rijtje.

1. De zelftest voortaan ook in de keel

De coronazelftest levert een betrouwbaarder resultaat als het wattenstaafje niet alleen langs de neus wordt gehaald, maar ook langs de keel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 6500 deelnemers, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Toen omikron de overhand kreeg begin dit jaar, klonken al snel geluiden dat de zelftesten minder goed hun werk deden. Dat is in dit onderzoek inderdaad te zien aan de cijfers. Als je het wattenstaafje na de neus, ook even langs de keelholte laat glijden, blijkt de uitslag een stuk betrouwbaarder. De onderzochte zelftesten waren van Flowflex, MPBio en Clinitest.

2. Nu ook herhaalprik voor 60-plussers

De 70-plussers en enkele andere groepen krijgen al een booster of herhaalprik aangeboden van het coronavaccin. Sinds 26 maart wordt de herhaalprik ook aangeboden aan 60- tot 69-jarigen. Deze prik kan drie maanden na het laatste vaccin of besmetting worden gegeven. Voor 60-minners adviseert de Gezondheidsraad geen herhaalprik. Zij zijn nog voldoende beschermd door de eerdere covid-vaccinaties.

3. Labonderzoek naar testvaccin tegen alle coronavirussen

Met al die prikken en herhaalprikken ga je je afvragen: hoe vaak moet het nog? De Volkskrant had afgelopen zaterdag een interessant artikel over onderzoek naar een nieuw vaccin. In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt gewerkt aan een ‘pancoronavaccin’ dat beschermt tegen alle coronavirussen. Het testvaccin werkt niet alleen tegen de stekeltjes op het coronavirus, zoals alle huidige covid-vaccins. Het kijkt naar stukjes die het virus loslaat (zogenaamde ‘epitopen’). Maar stroop je mouw nog maar niet op, want als het artikel iets laat zien, dan is het wel hoe moeilijk en lang de weg nog is naar dit pancoronavaccin.

Auteur 
  • Heleen Croonen