Beschermt een spatkap net zo goed als het normale mondkapje?

Spatkap of mondkapje: wat is beter?

spatkap-mondkap
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: beschermt een spatkap net zo goed als het normale mondkapje?

Nu het - vanaf 1 december 2020 - verplicht is om een mondkapje te dragen, komen er ook steeds meer varianten bij. Zo ook de spatkappen, die met een doorschijnend plastic scherm het hele gezicht bedekken. Maar werken deze spatkappen eigenlijk net zo goed als mondkapjes?

Op plekken waar een mondkapje verplicht is, zoals winkels en stations, is het niet toegestaan om een spatkap te dragen. Daar is alleen een mondneusmasker toegestaan. Wel kunnen bedrijven of scholen het dragen van een spatkap verplichten. 

Spatkap biedt niet genoeg bescherming

De plastic schermen die je voor het gezicht kan dragen lijken een goede vervanger van het normale mondkapje. Het scherm is namelijk doorzichtig, dus je kan het hele gezicht zien. Daarnaast zijn de ogen bedekt, wat voor betere bescherming zou moeten zorgen. Voor veel mensen is de voornaamste reden om een spatkap te dragen, dat het minder benauwd is dan het mondkapje. Maar alleen een spatkap blijkt niet genoeg bescherming te bieden. Het plastic scherm is namelijk geen luchtfilter, waardoor de adem en de aerosolen (kleine druppeltjes) er nog omheen kunnen gaan. 

Draag een spatkap én een mondkapje

Hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul vertelt RTL Nieuws: "Alleen het dragen van een spatkap is niet voldoende. De druppels kunnen langs de kap op je gezicht komen. Dat risico neemt af als je er een mondkapje onder draagt." Volgens Savelkoul moet het dragen van een spatkap dan ook altijd gepaard gaan met een mondkapje. Hij blijft daarom ook voorstander van het mondkapje. "Het geeft de beste bescherming. Dus draag een neusmondmasker en let op die anderhalve meter afstand."

Auteur 
  • Danique Pekelsma
Bron 
  • RTL Nieuws